Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mooiste libellen spreiden hun vleugels

  •    •  
26-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
538 keer bekeken
  •  

Een viervlek vliegt actief rondjes, een grote keizerlibel geniet van een maaltje en een gewone oeverlibel laat zijn vleugels snel heen en weer bewegen. Dit zijn de mooiste libellenfilmpjes van het afgelopen seizoen. Libellen zijn nu nog te vinden rond waterrijke gebieden waar hun larven opgroeien, maar ook verder van water gaan libellen op zoek naar prooien.

Viervlek

Deze soort dankt zijn naam aan zijn unieke patronen op de vleugels. De viervlek heeft op de achtervleugels een donkere vlek in de basis en halverwege de voorranden. Andere libellensoorten hebben dit niet. De viervlek is, zoals je in de video van Rein Wijnands ziet, een uiterst actieve soort die vaak ver van water te vinden is om prooien te vangen. De soort kan heel ver trekken om nieuw paringswater te vinden. De uitvliegende jongen worden daarna in grote zwermen waargenomen.

Grote keizerlibel

Deze soort voelt zich thuis rond grote meren en plassen die genoeg voedsel te bieden hebben. Keizerlibellen zijn bijzonder territoriaal. De mannetjes houden voortdurend de wacht boven het water met hun achterlijf een beetje naar onder gebogen. Tijdens deze waakvluchten verjaagt de grote keizerlibel andere soorten en eet ze soms zelf op. Deze soort heeft een voorkeur voor grote prooien, zoals vlinders en vliegen. Miranda Konings legt in de video deze geboren jager vast, terwijl die net een maaltje naar binnen werkt.

Gewone oeverlibel

In open velden of rond kale plekken zijn de jonge gewone oeverlibellen voortdurend op jacht. Pas wanneer ze geslachtsrijp zijn, gaan ze weer op zoek naar water om te paren. De blauwe mannetjes zoeken laag boven het water naar vrouwtjes om mee te paren. Het grondkleurige vrouwtje, zoals te zien in de video, legt daarna de eitjes door de punt van haar achterlijf in het water te steken. Waarschijnlijk was dit exemplaar, vastgelegd door Stephan Jourdan, zichzelf aan het drogen door de vleugels snel heen en weer te bewegen.

Bron: De Vlinderstichting

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor