Vroege Vogels

Miljard extra om klimaatdoelen te halen

  •  
25-06-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
landbouw-jeanet1.jpg

© Fotograaf: Jeanet1

De komende tien jaar wordt er bijna een miljard euro uitgegeven aan de land- en tuinbouw om de klimaatdoelen te halen. Ook wordt er extra geld vrijgemaakt voor de verdere vrijwillige sanering van de varkenssector.
Bronnen bevestigen berichtgeving in De Telegraaf en het AD. De plannen komen vrijdag naar buiten. De regering presenteert dan haar klimaatplannen. De extra investering moet ertoe leiden dat de land- en tuinbouw tot 2030 in totaal 6 megaton CO2 gaat besparen.

Urgenda-uitspraak

De uitbreiding van de maatregel is nodig om onder meer de Urgenda-uitspraak te halen. De rechter heeft geoordeeld, in een zaak aangespannen door Urgenda, dat de CO2-uitstoot volgend jaar een kwart lager moet liggen dan in 1990. Ook helpt de stap bij het terugbrengen van de uitstoot van stikstof.
Er gaat het komende decennium elk jaar 70 miljoen naar de sector. Dat geld is bedoeld voor de aanpak van de veenweidegebieden (zoals drainage), verdere verduurzaming van de glastuinbouw en veeteelt (bijvoorbeeld emissieloze stallen), kennisontwikkeling en aanpak van ontbossing.

Eenmalige financiële injecties

Ook gaat er eenmalig 100 miljoen euro naar de veenweidegebieden. Het waterpeil wordt in deze gebieden kunstmatig laag gehouden. Veeboeren kunnen zo beter op het land werken. Maar de grond klinkt door de lage waterstand in en daardoor komt veel CO2 vrij.
Het extra geld is bedoeld om boeren te laten overschakelen op een milieuvriendelijkere productie of te laten stoppen. Dat gebeurt op basis van vrijwilligheid.
Eerder kwamen zo’n 500 organisaties met het 40puntenplan waarbij ze aanraden om het waterpeil van de veenweidegebieden versneld te verhogen.  Hiermee kan 0,2 megaton CO2-uitstoot bespaard worden .
Een andere eenmalige financiële injectie krijgen de Natura 2000-gebieden. Hoeveel geld daarvoor komt, wordt nog besproken. Ook hier zou het naar verluidt om rond de 100 miljoen gaan.
Tijdens de onderhandelingen aan de klimaattafels was de landbouw al overeengekomen om 3,5 megaton CO2 te besparen. Toen gaf de sector al aan meer te kunnen doen als daar een financiële vergoeding tegenover zou staan. Daar maakt het kabinet nu gebruik van.
Vrijdag meldt het kabinet ook dat er nog eens 60 miljoen euro extra komt om varkenshouders vrijwillig te laten stoppen. Voor deze warme sanering is in het regeerakkoord al 120 miljoen euro vrijgemaakt.

Gas duurder dan stroom

Het kabinet wil gas duurder en stroom goedkoper maken. De energiebelasting op gas gaat tot 2026 in totaal met 10 cent per kubieke meter omhoog, terwijl die op elektriciteit juist met 5 cent per kWh wordt verlaagd. Het is een van de maatregelen uit het Klimaatakkoord dat naar verwachting vrijdag gepresenteerd wordt, zeggen bronnen tegen de NOS.
De verhoging van de gasprijs is minder dan eerder was voorgesteld aan de klimaattafels. Daar werd nog gekoerst op een verhoging van 20 cent. De verhoging komt niet in een keer: de prijs per kubieke meter gas wordt volgend jaar met 4 cent verhoogd, daarna gaat de prijs 1 cent per jaar omhoog. De elektriciteitsprijs zal in stappen worden verlaagd.
De klimaatplannen van het kabinet hebben tot doel de CO2-emissie in 2030 met 49 procent te verminderen ten opzichte van 1990.
Bron: ANP

Meer over:

urgenda
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.