Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

0,2 Mton CO2-uistoot besparen door verhogen grondwaterpeil

6 jun 2019
  •  
leestijd 1 minuten
grutto

© Beeld: Vroege Vogels TV

Versneld vernatten veenweide is een maatregel die het kabinet nu al kan nemen, om te voldoen aan de Urgenda klimaatzaak, 25% vermindering van de CO₂-uitstoot voor eind 2020. De maatregel is vandaag aangeboden aan het ministerie Binnenlandse Zaken door de Natuur en Milieufederaties, Natuurmonumenten, Urgenda en met ondersteuning van 10 andere natuurorganisaties.
De maatregel is relatief goedkoop en een oplossing voor twee urgente problemen van Nederland:
1. De achteruitgang van vele weidevogelsoorten.
2. De gigantische CO2-uitstoot van 7 Megaton per jaar uit veengebieden waar het waterpeil ongezond laag staat.

Droog veen, groot probleem

Nederland telt zo’n 270.000 hectare veenweidegebied. Het grondwaterpeil wordt bijna overal kunstmatig verlaagd, voornamelijk om de landbouw te faciliteren. Het verlaagde peil veroorzaakt zo’n 7 Mton CO₂ -uitstoot per jaar - 4% van de totale Nederlandse uitstoot - doordat bij een lage grondwaterstand het veen oxideert. De lage grondwaterstand zorgt voor verdroging van de veengebieden en dit heeft negatieve gevolgen voor natuur en biodiversiteit. Ook vele huizen kampen met verzakking door het lage peil, wat pijnlijk duidelijk werd na afgelopen droge zomer. Door het grondwaterpeil te verhogen in veengebieden, wordt oxidatie verminderd en daarmee de CO₂ -uitstoot. Bovendien worden gebieden aantrekkelijker voor veel plantensoorten, insecten, weidevogels en moerasvogels.

40puntenplan

Het versneld vernatten van veenweide is maatregel 12 binnen het 40puntenplan van Urgenda. Het 40puntenplan  is een pakket aan maatregelen waarmee zo’n 500 organisaties de overheid de helpende hand bieden om aan het Urgenda vonnis te voldoen.
Bron: Urgenda

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.