Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieu Centraal: kritische blik op thuisbatterijen

  •    •  
09-10-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
331 keer bekeken
  •  
house-6935453_1280

© Pixabay

Thuisbatterijen zijn voor de meeste huishoudens geen goed idee, vindt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. De investering is volgens de organisatie nog altijd "risicovol", zelfs met batterijen die inspelen op wisselende stroomprijzen en vooral gaan laden op het moment dat de prijs laag is. Erg duurzaam zijn thuisbatterijen volgens Milieu Centraal ook niet.

Minder lucratief om stroom terug te leveren

Thuisbatterijen staan veel in de belangstelling, onder meer door het voornemen van het kabinet om in 2027 de zogeheten salderingsregeling voor zonnestroom af te schaffen. Door die maatregel wordt het minder lucratief voor mensen met zonnepanelen om stroom aan het net terug te leveren. Als de zon uitbundig schijnt en zonnepanelen meer opwekken dan een huishouden op dat moment verbruikt, kan overtollige energie worden opgeslagen met een thuisbatterij.

"De productie van het type thuisbatterijen dat wij veel zien, de LFP-batterij, kost veel energie en kritieke grondstoffen", stelt energie-expert Deborah Klaasen in een advies aan consumenten. "Wanneer veel huishoudens zo'n thuisbatterij zouden aanschaffen, zou dat een aanzienlijke belasting voor het milieu betekenen."

Onderzoek naar financiële en praktische zaken

Toch ziet Milieu Centraal nog veel nadelen. Zo kunnen de gemiddelde thuisbatterijen op zonnige dagen nog steeds niet alle elektriciteit die 'over' is opslaan en wekken zonnepanelen in de winter vaak juist te weinig stroom op om de batterij volledig op te laden. Dat "beperkt het nut" van dit soort batterijen.

De Vereniging Eigen Huis is momenteel met veertien huiseigenaren aan het onderzoeken "wat de thuisbatterij nu en in de toekomst voor huiseigenaren kan betekenen". In de test wordt zowel gekeken naar de financiële kant als naar praktische zaken, zoals het geluid dat de apparaten maken.

Ook de VEH wijst erop dat de terugverdientijd van thuisbatterijen op dit moment "langer is dan de levensduur". Volgens een studie van CE Delft blijft het ook na de afschaffing van de salderingsregeling lastig om de investering binnen afzienbare tijd terug te verdienen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor