Vroege Vogels

Microplastics zweven door de lucht en belanden in de sneeuw op de Noordpool

  •  
14-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
glacier-277_1280

© Bron: Pixabay

Onderzoekers hebben microplastics aangetroffen in de sneeuw van het noordpoolgebied. Daar zijn ze door de lucht terechtgekomen. Dat is een nieuwe ontwikkeling, nadat de minuscule stukjes plastic de afgelopen jaren al waren gevonden in zee, zeedieren, voedsel en drinkwater. 
Microplastics, stukjes plastic kleiner dan 5 millimeter, ontstaan door het uiteenvallen en slijten van grotere stukken plastic door water, zonlicht, wind en vorst.

Microplastics in de atmosfeer

Er was weinig bekend over de aanwezigheid van microplastics in de atmosfeer. Duitse en Zwitserse wetenschappers ontdekten dat de deeltjes zich over grote afstanden door de atmosfeer kunnen verspreiden. Door sneeuw slaan ze neer op het aardoppervlak. De wetenschappers namen sneeuwmonsters in onder meer Bremen, Beieren, de Zwitserse Alpen en op drijvend ijs tussen Groenland en Spitsbergen. De concentraties microplastics in de poolsneeuw waren aanzienlijk lager dan die in de sneeuw in Duitsland en de Alpen. Toch zijn de concentraties in het poolgebied ‘substantieel’, schrijven de auteurs in Science Advances. De soorten plastic die werden gevonden verschilden sterk per locatie, maar vaak gaat het om stoffen die worden gebruikt in verf, vernis en synthetische weefsels.

Het effect van microplastics op het menselijk lichaam

De mens krijgt deze deeltjes binnen door het eten van vis, andere zeedieren en dus ook doordat we het inademen. Tot nu toe is vooral onderzoek gedaan naar het microplastic dat mens en dier binnenkrijgen met hun voeding. "Nu we hebben vastgesteld dat omvangrijke hoeveelheden microplastic ook kunnen worden getransporteerd door de lucht, komt de vraag op hoeveel plastic we inademen", laat hoofdonderzoeker Melani Bergmann van het Alfred Wegener Institut in Bremerhaven weten.
Dick Vethaak, ecotoxicoloog bij het kennisinstituut Deltares, is in april bij ons radioprogramma op bezoek geweest. In april 2019 was net bekend dat dat Nederland 1,6 miljoen steekt in onderzoeken naar de gezondheidseffecten van microplastics op het menselijk lichaam. "Microplastics verspreiden zich gemakkelijk via water en wind wat resulteert in een wereldwijd probleem: ze zijn overal als een soort grauwsluier in ons milieu aanwezig." Luister het gesprek hier terug: Hoeveel microplastics eten en ademen we in?
Bron: Volkskrant

Meer over:

microplastics
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.