Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hoeveel microplastic eten we en ademen we in?

4 apr 2019
  •  
leestijd 1 minuten
plastic eten pixabay

© Foto: pixabay

Een zwangere walvis met 22 kilo plastic in haar maag, een jonge albatros die gevoerd wordt met plastic doppen, dat dieren plastic eten, dat is duidelijk. Maar hoeveel plastic zit er eigenlijk in ons lijf? En wat doet al dat plastic afval daar? Wat zijn de effecten van het plastic dat we inademen en eten?

Onderzoek

Er zijn onderzoeken genoeg naar plastic in dieren maar vreemd genoeg is er nauwelijks onderzoek naar de effecten van microplastics op het menselijk lichaam. Deze week werd bekend dat er 1,6 miljoen euro Nederlands geld wordt gestoken in vijftien onderzoeksprojecten. Het gaat om verkennend onderzoek waarbij experts uit allerlei verschillende disciplines zullen gaan samenwerken.

Dick Vethaak

Dick Vethaak is ecotoxicoloog bij het kennisinstituut Deltares en betrokken bij vier van de vijftien researchprojecten. “Microplastics verspreiden zich gemakkelijk via water en wind wat resulteert in een wereldwijd probleem: ze zijn overal als een soort grauwsluier in ons milieu aanwezig. We worden voortdurend via ons voedsel, drinken of door inademing blootgesteld aan kleine plastic deeltjes. Wat dit voor onze gezondheid betekent is echter nog niet goed in te schatten. Ik ben daarom heel blij met dit onderzoek. Ik verwacht er dan ook veel van!”

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.