Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Marker Wadden: van droom naar werkelijkheid

7 sep 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Expeditie Marker Wadden - Natuurmonumenten

© Foto: Natuurmonumenten

Na jaren graven, schuiven en opspuiten is het zover. De Marker Wadden zijn klaar! Vroege Vogels houdt vanaf het eerste moment de ontwikkelingen van het nieuwe natuurgebied in de gaten. We blikken terug op onze reportages over de Marker Wadden.
Na ruim vier jaar is het gebied van 220 hectare, bestaande uit vijf eilandjes liggend in het Markermeer toegankelijk voor publiek. Vroege Vogels is natuurlijk altijd razend nieuwsgierig geweest naar dit nieuwe natuurgebied. Hoe gaat het eruit zien? Welke dieren zullen eropaf komen? En zal het succesvol zijn? We zijn er meerdere keren langs geweest om antwoord te krijgen op deze vragen.

Wat en hoe?

André Donker is dé boswachter van de Marker Wadden voor Natuurmonumenten. In maart 2017 nam hij ons mee naar de eilandjes in aanbouw. Ook vertelde hij dat de Marker Wadden als filter moet gaan fungeren voor het Markermeer.

Broedsucces

Pas in 2016 begonnen ze met het opspuiten van zand om de eilandjes te vormen. Na een jaar bleek dat veel vogels de zandvlaktes hadden gevonden. In de lente en zomer van 2017 maakten al vele honderden visdieven en kokmeeuwen, maar ook kleine plevieren, kluten en zelfs dwergmeeuwen en dwergsterns hun nesten op het kale zand.
Vroege Vogels verslagever Rob Buiter ging in juni 2017 met onderzoeker Jan van der Winden op de Marker Wadden kijken naar een kersverse kolonie visdieven .

Oeverzwaluwen

Naast de visdieven en meeuwen, hadden ook de oeverzwaluwen de Marker Wadden gevonden voordat het gebied klaar was. Deze zwaluwen komen op de zanderige oevers en de muggen af. Ook hier laat in september 2017 André Donker de kolonie aan Menno zien.

Natuurparadijs en recreatie-eiland

En nu, in 2018, is het klaar! Het jongste natuurgebied van Nederland. Samen met de initiatiefnemer van de Marker Wadden, projectdirecteur Roel Posthoorn van Natuurmonumenten, ging Rob Buiter in juli 2018 , vlak voor de opening, een kijkje nemen op de eilanden

Podcast ‘De Dag’ over de Marker Wadden

Op NPO radio 1 staat elke werkdag een podcast ‘De Dag’ over het gesprek van de dag in het nieuws. En dit keer staat de opening van de Marker Wadden centraal met een interview met onze verslaggever Rob Buiter. Als Vroege Vogels verslaggever is hij er vanaf het begin bij geweest en vertelt: “Het begint als tekentafelnatuur, maar binnen de kortste keren neemt de echte moedernatuur het over en wordt dat toch een heel mooi spontaan natuurgebied.”  Beluister het hier  (vanaf 10:30min).
Omdat de fragmenten op YouTube staan is het van belang om de 'social media cookies' te accepteren. Of bekijk het filmpje op YouTube.

Meer over:

marker wadden

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar