Na jaren graven, schuiven en opspuiten is het zover. De Marker Wadden zijn klaar! Vroege Vogels houdt vanaf het eerste moment de ontwikkelingen van het nieuwe natuurgebied in de gaten. We blikken terug op onze reportages over de Marker Wadden.
Na ruim vier jaar is het gebied van 220 hectare, bestaande uit vijf eilandjes liggend in het Markermeer toegankelijk voor publiek. Vroege Vogels is natuurlijk altijd razend nieuwsgierig geweest naar dit nieuwe natuurgebied. Hoe gaat het eruit zien? Welke dieren zullen eropaf komen? En zal het succesvol zijn? We zijn er meerdere keren langs geweest om antwoord te krijgen op deze vragen.
Wat en hoe?
André Donker is dé boswachter van de Marker Wadden voor Natuurmonumenten. In maart 2017 nam hij ons mee naar de eilandjes in aanbouw. Ook vertelde hij dat de Marker Wadden als filter moet gaan fungeren voor het Markermeer.
Broedsucces
Pas in 2016 begonnen ze met het opspuiten van zand om de eilandjes te vormen. Na een jaar bleek dat veel vogels de zandvlaktes hadden gevonden. In de lente en zomer van 2017 maakten al vele honderden visdieven en kokmeeuwen, maar ook kleine plevieren, kluten en zelfs dwergmeeuwen en dwergsterns hun nesten op het kale zand.
Naast de visdieven en meeuwen, hadden ook de oeverzwaluwen de Marker Wadden gevonden voordat het gebied klaar was. Deze zwaluwen komen op de zanderige oevers en de muggen af. Ook hier laat in september 2017 André Donker de kolonie aan Menno zien.
Natuurparadijs en recreatie-eiland
En nu, in 2018, is het klaar! Het jongste natuurgebied van Nederland. Samen met de initiatiefnemer van de Marker Wadden, projectdirecteur Roel Posthoorn van Natuurmonumenten,
ging Rob Buiter in juli 2018
, vlak voor de opening, een kijkje nemen op de eilanden
Podcast ‘De Dag’ over de Marker Wadden
Op NPO radio 1 staat elke werkdag een podcast ‘De Dag’ over het gesprek van de dag in het nieuws. En dit keer staat de opening van de Marker Wadden centraal met een interview met onze verslaggever Rob Buiter. Als Vroege Vogels verslaggever is hij er vanaf het begin bij geweest en vertelt: “Het begint als tekentafelnatuur, maar binnen de kortste keren neemt de echte moedernatuur het over en wordt dat toch een heel mooi spontaan natuurgebied.”
Beluister het hier
(vanaf 10:30min).
Omdat de fragmenten op YouTube staan is het van belang om de 'social media cookies' te accepteren. Of bekijk het filmpje op YouTube.