Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Live vanuit De Lakenhal

14 okt 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Museum Lakenhal

© Museum De Lakenhal - Fotograaf Marc de Haan

Vroege Vogels is zondag drie uur lang te te gast in het Leidse museum De Lakenhal , voor de bekendmaking van de Jan Wolkers Prijs 2016. En dat is bijzonder, want het is de laatste dag dat het museum is geopend. Maandag gaat De Lakenhal tot het voorjaar van 2019 dicht voor een grondige restauratie en uitbreiding. Deze week stemde de gemeenteraad in met de verbouwing.
De Lakenhal is gebouwd in 1642 en eeuwenlang de ontmoetingsplek voor de gouveneurs en staalmeesters van het lakengilde, de voormannen van de Leidse textielindustrie. Deze historie is terug te vinden in verschillende schilderijen die nu in het kunstmuseum te zien zijn, zoals de werken van Isaac van Swanenburgh. In De Lakenhal zijn veel werken te vinden die de Leidse geschiedenis vertegenwoordigen, zoals het Ontzet van Leiden op 3 oktober 1574. En veel beroemde schilders als Rembrandt, Jan Steen, Lucas van Leyden, Gerrit Dou, en Jan Wolkers!
Wolkers was in zijn jongere jaren kind aan huis in de Lakenhal. Het wereldberoemde Laatste Oordeel van Lucas van Leyden liet een onuitwisbare indruk op hem achter en waarschijnlijk inspireerde de collectie hem als beeldend kunstenaar en schrijver.
Zondag 16 oktober is de laatste dag dat De Lakenhal is geopend, en gratis en voor iedereen toegankelijk. 

Kijk live mee via de webcam

Komende zondag kun je de uitzending ook via twee webcams bekijken via de Radio 1-site en app. Op de homepagina van onze website zie je zondagochtend rechtsbovenin een button die naar de webcams gaat. 
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.