Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Krimpen van de veestapel, oceanen, weidevogels en alle overige onderwerpen

  •    •  
12-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2426 keer bekeken
  •  
oceaan_09.jpg

© Fotograaf: TillyMeijer

Hieronder een overzicht van alle overige onderwerpen uit de uitzending van 12 maart 2023.  Luister de fragmenten terug op de volgende startpunten:
0:11:00 - Alarmgeluiden van bange vogels
0:47:25 - WUR-voorzitter: 'Veestapel moet krimpen'
1:41:30 - VN Oceanenverdrag
2:21:20 - Groene Operatie Kamer
2:33:40 - Nieuw initiatief voor de weidevogels

De groene OK

Operatiekamers zijn de afvalfabrieken van een ziekenhuis, wordt wel beweerd. Aan het einde van een ingreep worden zakken vol afval weggegooid, waarvan het merendeel plastic is wat eenmalig gebruikt wordt. Hoewel artsen zich steeds bewuster worden van de vervuilende impact van de zorg, vindt het Landelijk Netwerk de Groene OK het tijd worden om tot concrete actie over te gaan.

Oud-verpleegkundige en kunstenares Maria Koijck werd getroffen door borstkanker. Zij vroeg haar chirurg al het operatieafval na de operatie aan te leveren. Toen ze wakker werd uit de narcose stonden zes volle vuilniszakken naast haar bed. Ze maakte van dat vele plastic en ander afval een indrukwekkende video, met haarzelf én haar nieuwe borst in de hoofdrol. Spuiten, scharen, bakjes, slangetjes, handschoenen, schorten. In cirkels liggen ze uitgestald om voormalig verpleegkundige en kunstenaar Maria Koijck, die ertussen poseert in een variant op de beroemde Vitruviustekening van Leonardo da Vinci.

VN Oceanenverdrag

Op de grote VN-oceanenconferentie in New York is vorig weekend na meer dan 15 jaar onderhandelen een historisch akkoord gesloten. Met het verdrag (officieel de High Seas Treaty) is onder meer het beheer van zeereservaten geregeld. In 2030 moet minstens 30% van de zee beschermd gebied zijn. Op dit moment is ruim 1% van de internationale wateren beschermd. Naar verwachting zal het oceanenverdrag in 2025 geratificeerd zijn. We blikken terug met Steven Adolf, adviseur duurzame visserij.

Alarmgeluiden van bange vogels

Met het lengen van de dagen krijgen steeds met vogels de lente in de bol. Je hebt ze waarschijnlijk al gehoord; de zingende heggemussen, merels en zanglijsters. Doordat ze in deze tijd veel tijd besteden aan voortplanting, zijn ze extra kwetsbaar. Hoe proberen vogels toch uit de klauwen, poten en bekken van roofdieren te blijven? We krijgen een lesje ‘alarmroepjes’ van topvogelaar Arjan Dwarshuis.

Arjan Dwarshuis

Arjan Dwarshuis

© Gert Elbertsen

Nieuw initiatief voor de weidevogels

Kom daar nog eens om, anno 2023: een boer die niet stopt, maar ééntje die helemaal vanaf nul begint! Durk Breeuwsma uit Oudega doet het. Op een stuk grond in het Friese Sandfirden, begint hij deze week met zijn biologisch dynamische melkveehouderij. Hij krijgt daarbij steun van een nieuw fonds: Het Rijke Weidevogel Fonds.

Durk Breeuwsma, startend weidevogelboer

Durk Breeuwsma, startend weidevogelboer

© Rob Buiter

WUR-voorzitter: 'Veestapel moet krimpen' 

Sinds een dik half jaar heeft de universiteit van Wageningen een nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur: Voormalig plantenonderzoeker Sjoukje Heimovaara. Waar de vorige, Louise Fresco, deze week nog van zich deed spreken met de stelling dat de stikstofcrisis toch vooral een door de politiek gecreëerd probleem is, klinkt uit de mond van Heimovaara een ander geluid. Ze stelt dat de veestapel in Nederland wel zal moeten krimpen en vooral: dat we heldere keuzes moeten maken waar we internationaal naartoe willen met onze voedselvoorziening. 

Sjoukje Heimovaara, voorzitter RvB Wageningen University & Research

Sjoukje Heimovaara, voorzitter RvB Wageningen University & Research

© Rob Buiter

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.