Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Kolencentrales recyclen voor stoken met biomassa'

5 jan 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Kolencentrale

© bron: pixabay

In plaats van de kolencentrales sluiten moeten ze omgebouwd worden om ze op biomassa te stoken. Op die manier wordt meer CO2 bespaard, stelt Taco Douma, directeur van de Duitse energiereus RWE in een interview in het AD. “De kolen moeten eruit, niet de centrales. Die staan er nou eenmaal, dus kunnen we ze beter recyclen.'' Biomassa en de subsidie hierop zijn omstreden, eerder maakte Vroege Vogels Radio hier al een reportage over. 

Op biomassa stoken

Douma wil voor 2030 de twee kolencentrales in Geertruidenberg en in de Eemshaven voor 100 procent op biomassa stoken. “Ook de CO2 die daaruit vrijkomt, kunnen we afvangen. Op termijn hebben we die koolstof namelijk hard nodig als grondstof voor bioplastics en andere producten die nu nog van fossiele aardolie en gas worden gemaakt.''

Reactie RWE-directeur

Op die manier kunnen vier keer zoveel broeikasgassen worden bespaard dan door de centrales te sluiten, aldus de RWE-directeur. “Niet zozeer het opslaan, maar hergebruiken van CO2 is in de toekomst onontkoombaar''.

Subsidie biomassa

RWE ontvangt komende acht jaar bijna 1 miljard euro subsidie om biomassa bij te gaan stoken in zijn centrales in Geertruidenberg en Eemshaven. De Nederlandse regering wil op termijn de vijf kolencentrales in het land sluiten. Ook wil de overheid de subsidies op het bijstoken van biomassa inperken.

Omstreden biomassa

Het afgelopen jaar kregen de kolencentrales al zo’n 3,6 miljard euro aan ‘bijstook’ subsidie. Volgens de gegevens van de Rijksdienst gaat ook na het besluit van de kamer in december, de subsidieverlening gewoon door. Minister Henk Kamp zei tegen Zembla dat het bijstoken nodig is, om de klimaatdoelstellingen van 2020 (14%) te halen.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar