Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Omstreden biomassa ook in 2017

27 jan 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Kolencentrale_03.jpg
De kolencentrales krijgen ook in de toekomst subsidie voor het bijstoken met biomassa. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, waar tv-programma Zembla de hand op heeft weten te leggen. En dat terwijl een meerderheid van de Tweede Kamer eind vorig jaar nog heeft besloten dat het afgelopen moest zijn met deze omstreden subsidies. De kamer is woest. D66 Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven reageert in Vroege Vogels.
Het afgelopen jaar kregen de kolencentrales al zo’n 3,6 miljard euro aan ‘bijstook’ subsidie. Volgens de gegevens van de Rijksdienst gaat ook na het besluit van de kamer in december, de subsidieverlening gewoon door. Minister Henk Kamp zei tegen Zembla dat het bijstoken nodig is, om de klimaatdoelstellingen van 2020 (14%) te halen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Jos Merks
Jos Merks23 nov 2017 - 14:29

Nog even afgezien van de onterechte subsidie, Houtstook, of het stoken van houtsnippers of pellets, dragen NIET bij aan het verminderen van CO2. Op korte termijn zelfs meer dan kolen en ook op langere termijn (40 jaar) nog altijd veel meer dan gas. Bovendien komen bij het stoken van hout of aanverwante producten verschillende voor de gezondheid gevaarlijke stoffen vrij waaronder het kankerverwekkende fijnstof PM 2.5 en kleiner en benzeen.

Jaradia0
Jaradia029 mrt 2017 - 16:59

Ik vergat nog: een aangrijpend boekje over de gruwelijke kaalslag in de Hatertse Vennen bij Heumen/Overasselt/Nijmegen: http://machteldmeij.nl/portal/cms/ , van een bewoonster van 't gebied, die perfect omschrijft wat er is aangericht. 't Is ondanks de narigheid toch prettig leesbaar door de herkenbare emoties, hier en daar luchtig gemaakt met grapjes enz.  Wie zich uren geworstel door internet wil besparen en toch wil weten wat er gebeurt met onze natuur (dit voorbeeld v Hatertse vennen gebeurt helaas landelijk overal vrijwel 't zelfde) kan ik 't zeer aanbevelen. 't Boek 'Drijfzand' heb ik nog niet, maar is vast ook heel mooi. Steeds meer mensen, steeds minder bomen/groen, gek he, dat CO2 uitstoot toeneemt...

2 Reacties
Jaradia0
Jaradia029 mrt 2017 - 17:02

PS ik had 't over 't eerste boekje: "Toen het bos verdween"

Jaradia0
Jaradia05 apr 2017 - 16:53

't Boek Drijfzand inmiddels ook aangeschaft. Is nog leuker dan 't eerste boek. Leest echt lekker weg, ook voor wie 't gebied niet kent (al is 't dan wel nog leuker, oa ook verhaal over 't aangrenzend recreatiegebied waar bos wijkt voor enorm saunacomplex), herkenbaar is 't vast voor eenieder. De misstanden indirect aangekaart met lekker veel spot. Grappig en ontroerend. 

Jaradia0
Jaradia029 mrt 2017 - 1:08

Merkwaardig dat mijn eerdere reacties niet geplaatst zijn. Even kort paar sites die genoeg zeggen:http://klimaatinzicht.nl/feiten.html (m.n. kopje 'Fossiele obstructies' punt 2) http://www.n1.nl/gemeente-nijmegen-helpt-inwoners-wijzer-stoken/nieuws/item?949302  / https://www.stookwijzer.nu/http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2128670/Nijmegen-bestrijdt-stookoverlasthttps://www.gnmf.nl/nieuws/1977Redonsbos.nl, http://www.weezenhofcentraal.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=981:milieudefensie-hatertse-vennen-bomenkap&catid=1:redactie&Itemid=26 facebook.com/stopboskap  (oa https://www.facebook.com/pg/StopBoskap/photos/?tab=album&album_id=587348581390000)Waarom Staatsbosbeheer half Nederland omvormt naar  heide als er zoveel hout nodig is is merkwaardig. Subisidiebeleid (voor 'projecten' als http://heiderijk.nl/) verklaart e.e.a. Volgens FSC normen mag max 10% bos omgevormd, maar Staatsbos(heide)beheer mag daar van afwijken, net als van de Boswet (vrijgesteld v  herplantplicht).

Jaradia0
Jaradia025 mrt 2017 - 1:22

t Komt allemaal door de (halfslachtige) privatisering v.d. natuur. Zie ook http://vriendenvandeberendonck.nl/wp-content/uploads/2016/08/Leisurelands-natuur-in-dienst-van-winstmaximalisatie.pdf

bomendromer
bomendromer30 jan 2017 - 12:42

Helaas wist ik dit al. Ik zie de bossen in mijn omgeving gruwelijk uitgedund worden. Ik word er beroerd van. Soms is het een kaalslag.
Waar zijn we mee bezig?

1 Reactie
Schoorlsebosmoetblijven Groet
Schoorlsebosmoetblijven Groet19 mrt 2017 - 15:06

Beste Bomendromer,Wij, actiegroep Schoorlse Bos Moet Blijven, zien nu pas je berichtje. Wij begrijpen uit je opmerking dat jij je ook zorgen maakt over de boskap. Wij komen graag in contact met je om te horen wat je ervaringen zijn en wat we ertegen kunnen doen. Je kan ons mailen op: Schoorlsebosmoetblijven@hotmail.com. Dank je, alvast!Met vriendelijke groet, Aard Mors

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Meer over dit onderwerp