Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Koffiepads en theezakjes mogen voortaan in de gft-bak

  •  
10-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1084 keer bekeken
  •  
tea-gb5e313ed0_1920

© congerdesign via Pixabay

Gebruikte koffiepads en theezakjes mogen voortaan bij het groente- fruit- en tuinafval worden gegooid. Hoewel sommigen het misschien al jaren - al dan niet stiekem - deden, is het voortaan officieel toegestaan. Branchevereniging Koffie & Thee Nederland heeft de koffiepads en theezakjes dusdanig aangepast, dat ze voor het overgrote deel composteerbaar zijn. 

Composteerbaar

De koffie- en theebedrijven in Nederland spraken in het voorjaar van 2021 met de Rijksoverheid af om hun koffiepads en theezakjes van volledig composteerbaar materiaal te maken. De bedoeling was om dat in de loop van 2021 voor elkaar te hebben, maar het is uiteindelijk 2023 geworden. Uit een recente steekproef van Rijkswaterstaat blijkt dat 93 procent van de theezakjes en 97 procent van de koffiepads composteerbaar zijn.

Koffiecups moeten bij restafval

Ondanks de vertraging is de brancheorganisatie trots op het resultaat. Directeur Lisanne Evers noemt de Nederlandse koffie- en theebranche "een koploper in Europa". De organisatie benadrukt dat koffiecapsules, ook wel cups genoemd, nog steeds bij het restafval moeten. Op langere termijn willen fabrikanten wel proberen de cups die van aluminium zijn gemaakt goed te recyclen.

Op gevoel in de gft-bak

Evers erkent dat veel mensen de koffiepads en theezakje "op gevoel" al in de gft-bak gooiden. "Maar er zat voorheen nog weleens kunststof in het filtermateriaal en dan raakte het compost vervuild", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat plastic hebben we nu als sector allemaal eruit gehaald."

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.