Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatactivisten willen voor derde dag op rij A12 blokkeren

  •    •  
11-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
222 keer bekeken
  •  
Extinction Rebellion blokkade A12

© Gert Elbertsen

Het is nog onduidelijk hoeveel XR-activisten ditmaal zullen verschijnen bij de tunnelbak, die langs de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat loopt.

Acties

Extinction Rebellion heeft aangekondigd vanaf afgelopen zaterdag elke dag rond het middaguur het stuk snelweg te gaan blokkeren. De actievoerders eisen dat de overheid direct subsidies aan de fossiele industrie stopzet. Het gaat volgens de demonstranten om alle financiële regelingen die gebruik van fossiele brandstoffen bevoordelen.

Op de eerste dag kwamen zaterdag duizenden mensen af op het protest. De gemeente schatte het totaal op ongeveer negenduizend demonstranten. Op zondag waren het er al een stuk minder. De politie greep beide dagen in. Aangehouden betogers werden per bus afgevoerd naar het ADO-stadion. Daar werden veruit de meesten direct weer vrijgelaten.

Belangrijke verkeersader

De gemeente wil dat absoluut niet hebben. De A12 is immers een van de belangrijkste verkeersaders de stad in. "Ik ga niet over de doelen die men nastreeft, maar maak mij grote zorgen over de ontwrichtende acties die voor de komende werkdagen zijn aangekondigd", stelde burgemeester Jan van Zanen zondag.

Steunacties

De demonstratie op de Laan van Reagan en Gorbatsjov in Den Haag, waarmee de aanwezigen de blokkade van de A12 door klimaatactivisten steunden, heeft zondag een stuk minder mensen getrokken dan een dag eerder. De steundemonstratie is inmiddels voorbij. Op het drukste moment waren er enkele honderden mensen op afgekomen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.