Vroege Vogels

Keverbanken op akkers voor behoud insecten

  •  
30-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kniptor

© kniptor, fotograaf: kijker

De aanleg van keverbanken en andere natuurvriendelijke maatregelen op akkers leiden tot een toename van het aantal insecten. Op de akkers met maatregelen werden bijna vijftig verschillende insectensoorten waargenomen. Op de akkers zonder maatregelen werden minder dan twintig soorten gevonden. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Brabants Landschap naar de kwaliteit en kwantiteit van insecten op akkerland. Het onderzoek is onderdeel van het Interreg-project Partridge. Dit project moet aantonen dat er ruimte is voor biodiversiteit in de agrarische sector. 

Keverbanken

De banken worden aangelegd in het midden van een perceel. Een keverbank is ingezaaid met polvormende grassen zoals Timotheegras, Roodzwenkgras en een variatie van kruiden. Daarmee is de keverbank een geschikte leefomgeving voor insecten en spinnen. Daarnaast is het een goede overwinteringslocatie voor insecten omdat de bank hoger en droger is en in het voorjaar eerder opwarmt. De banken zorgen voor behoud van insecten die van groot belang zijn voor akkervogels. 

Veldonderzoek

het onderzoek is wekelijks uitgevoerd van eind april tot begin september 2017. Bij de monitoring zijn verschillende soorten insecten en bodemdieren geteld. De diversiteit aan insecten op akkers met maatregelen is groot. Op de akkers zonder maatregelen zijn nog geen twintig soorten waargenomen. Ook zijn er op de akkers zonder maatregelen een stuk minder insecten in totaal. 

Bijzondere waarneming

Op 25 augustus werd binnen het onderzoek een grote spitskop sprinkhaan aangetroffen. Dit zou de introductie van een nieuwe sprinkhaansoort in Nederland kunnen betekenen.  

Petitie: Code rood voor insecten

Uit Duits onderzoek blijkt dat de aantallen insecten in de natuur drastisch zijn afgenomen. Wetenschappers zijn het er over eens dat de situatie in Nederland niet anders is, of zelfs slechter. Insecten zijn van groot belang voor het leven op aarde. Ze zijn bestuivers van bloemen en planten en vormende voornaamste voedselbron van onder andere vogels en veel zoogdiersoorten. Steeds meer insecten verdwijnen en dit heeft een enorme impact op de natuur, en uiteindelijk ook op de mens zelf.
De petitie wordt 31 Oktober aangeboden aan de Tweede Kamer. Teken de petitie hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.