Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kans op schade aan fruitbomen bij naderende nachtvorst

  •  
20-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
fruitbomen_bloesem_pixabay
Fruittelers dienen komende week rekening te houden met lokaal matige nachtvorst. Weeronline verwacht na het weekend in het oosten nachtvorst met temperaturen tot -6 graden. Door de zachte winter hebben fruitbomen al flinke knoppen. Fruittelers zullen aan de slag moeten om de beginnende vruchten te beschermen.

In de nacht naar zaterdag kan het in het noorden en oosten op veel plaatsen al een graadje vriezen. De nacht van zaterdag naar zondag verloopt nog iets kouder met 1 tot 3 graden vorst in het binnenland.

Record deze winter

De nachten daarna lijken volgens Weeronline het koudst te worden met in het hele land 1 tot 4 graden vorst en in het oosten plaatselijk -5 tot -6 graden. Dat zou een record zijn voor deze winter. De laagste temperatuur van afgelopen winter was -5,4 graden bij Maastricht op 21 januari. In De Bilt werd de laagste temperatuur van afgelopen winter op 28 december gemeten: -3,4 graden.

Een paar graden vorst kan bloesemknoppen ernstig beschadigen. Door water te sproeien wordt de bloesem gehuld in ijs en zal de temperatuur van de knop maar net onder nul dalen. Het ijslaagje heeft een isolerende werking.

Bron: ANP

Meer over:

vorst, winter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.