Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kans op schade aan fruitbomen bij naderende nachtvorst

20 mrt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
fruitbomen_bloesem_pixabay
Fruittelers dienen komende week rekening te houden met lokaal matige nachtvorst. Weeronline verwacht na het weekend in het oosten nachtvorst met temperaturen tot -6 graden. Door de zachte winter hebben fruitbomen al flinke knoppen. Fruittelers zullen aan de slag moeten om de beginnende vruchten te beschermen.

In de nacht naar zaterdag kan het in het noorden en oosten op veel plaatsen al een graadje vriezen. De nacht van zaterdag naar zondag verloopt nog iets kouder met 1 tot 3 graden vorst in het binnenland.

Record deze winter

De nachten daarna lijken volgens Weeronline het koudst te worden met in het hele land 1 tot 4 graden vorst en in het oosten plaatselijk -5 tot -6 graden. Dat zou een record zijn voor deze winter. De laagste temperatuur van afgelopen winter was -5,4 graden bij Maastricht op 21 januari. In De Bilt werd de laagste temperatuur van afgelopen winter op 28 december gemeten: -3,4 graden.

Een paar graden vorst kan bloesemknoppen ernstig beschadigen. Door water te sproeien wordt de bloesem gehuld in ijs en zal de temperatuur van de knop maar net onder nul dalen. Het ijslaagje heeft een isolerende werking.

Bron: ANP

Meer over:

vorst, winter

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar