Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jagersvereniging naar rechter om verbod jacht op konijn en haas

  •  
29-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1554 keer bekeken
  •  
haas

Haas

© Anke Oudejans

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging gaat via de rechter proberen af te dwingen dat er komend jachtseizoen toch nog op konijnen en hazen mag worden gejaagd in heel Nederland. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft eerder dit jaar besloten dat dit najaar nergens in het land op konijnen mag worden gejaagd. In Groningen, Limburg en Utrecht geldt hetzelfde voor hazen.

Het gaat slecht met de haas en het konijn in Nederland en populaties nemen af, volgens onderzoek van Wageningen Environmental Research. Daarom wil de minister alleen nog jacht toestaan in gebieden waar het wel goed gaat met de soorten.

Rechtszaak

De Jagersvereniging spreekt tegen dat het slecht gaat met de soorten. Volgens de vereniging zijn in het onderzoek fouten gemaakt en is de "staat van instandhouding van deze twee diersoorten in het geheel niet in het geding". Dat de minister haar standpunt niet heeft gewijzigd, nadat vanuit jagers veel kritiek was geleverd, noemt de vereniging "onbestaanbaar".

In een zogeheten bodemprocedure gaan de jagers proberen aan te tonen dat het besluit "onrechtmatig en zeer onnodig" is. Omdat zo'n rechtszaak tijdrovend kan zijn en het jachtseizoen normaal half oktober aanbreekt, spannen ze ook een kort geding aan. "Dit zou ervoor moeten zorgen dat de jacht op haas en konijn in ieder geval toegestaan blijft totdat er een oordeel is in de bodemprocedure", legt de vereniging uit.

Andere soorten

Op het jachtverbod gelden uitzonderingen. Zo blijft het mogelijk om konijnen af te schieten die schade veroorzaken aan bijvoorbeeld landbouwgewassen of sportvelden.

Volgens de Wageningse onderzoekers gaat het ook niet goed met de houtduif, fazant en wilde eend, maar de jacht daarop wordt nog wel toegestaan in het komende jachtseizoen. Dat heeft Van der Wal besloten omdat ze eerst "meer inzicht wil krijgen op provinciaal niveau".

Bron: ANP

Meer over:

haas, konijn, jacht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.