Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Italiaans huisvuil vervuilt lucht boven Amsterdam

  •  
18-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
783 keer bekeken
  •  
afval_pixabay

© Pixabay

De CO2-uitstoot in Nederland neemt toe nu er Italiaans huisvuil wordt verbrand. Een deel van die uitstoot kan vermeden worden als het plastic uit dat afval wordt gehaald, blijkt uit een studie van ABN Amro, waarover het AD bericht. Maar op dit moment kan dat niet.

Voor de Italianen is de export van het afval pure milieuwinst. Maar Nederland, dat al worstelt om de CO2-uitstoot voldoende omlaag te krijgen, profiteert daar niet van.

900 ton huishoudelijk afval

Vanaf deze maand rijdt er wekelijks een trein met 900 ton huishoudelijk afval vanuit Rome naar de verbrandingsovens van de AEB in Amsterdam. Afval dat anders gestort zou worden op vuilnisbelten rond Rome wordt nu gebruikt als grondstof voor energieproductie voor bedrijven en huishoudens in Amsterdam.

Daar wordt het milieu beter van. Storten van afval levert namelijk veel methaan op, een sterk broeikasgas. Met de verbranding komt CO2 vrij, maar dat is minder erg voor het milieu dan de uitstoot bij storten. De milieuwinst komt alleen bij de Italianen terecht, zij zijn van hun methaanproducerende afval verlost. Amsterdam zit echter met de uitstoot van het verbrande afval. Dat zorgt hier voor CO2 en stikstof in de lucht.

Bron: ANP

Meer over:

afval
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.