Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Indrukwekkende baltsdans van de brilduiker

  •    •  
10-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1354 keer bekeken
  •  

Mannelijke brilduikers voeren een spectaculaire balts op om indruk te maken op de vrouwtjes. Met een verticale beweging gaan ze op en neer met hun nek. Tussendoor gooien ze hun kop af en toe helemaal achterover tot die op hun lichaam ligt. Erna Land kon de indrukwekkende baltsdans van deze twee zwemmende brilduikers mooi op beeld vastleggen.

ecab0af26afc334dba7335f7c3e1e5f2

© Stornebrink

Brilduiker zonder bril

De mannetjes en vrouwtjes van deze eendensoort zien er heel anders uit. De brilduiker dankt zijn naam aan de witte vlek tussen zijn oog en snavel die lijkt op een bril. Alleen de mannetjes hebben deze witte vlek. Ze hebben een groene kop, zwarte staart en rug met witte flanken en een wit onderlijf. Over de witte vleugel lopen fijne zwarte streepjes.

De vrouwtjes zien er heel anders uit. Ze zijn grijsbruin met een witte halsband en een bruine kop zonder witte brilvlek. Beide seksen hebben een grijze snavel, maar de snavel van het vrouwtje heeft een geel uiteinde. Door hun minder opvallende verenkleed zijn de vrouwtjes goed gecamoufleerd tijdens het broeden. Opvallend aan de brilduikers is hun gele oog. Hun Engelse benaming is daarom ook 'goldeneye'. Op onderstaande foto zie je twee mannelijke brilduikers met in het midden een vrouwtje.

brilduiker_5dd64252e95ff_large

Duiken naar voedsel

De brilduikers eten hoofdzakelijk waterdiertjes die te vinden in zoet of brak water. Dat zijn bijvoorbeeld mollusken, wormen, insecten(larven), kleine visjes en kreeftachtigen. In Nederland is de driehoeksmossel een van hun favoriete hapjes. Om het voedsel te vinden, duiken ze onder water en keren ze steentjes om. Ze vullen hun dieet aan met wat plantaardig voedsel zoals zaden en wortels.

Brilduikers zijn in Nederland vooral te zien in de winter. Ze overwinteren bij wateren in de buurt van de kust die minder dan tien meter diep zijn. Tussen november en maart zijn ze het best te zien in het Deltagebied, bij het IJsselmeer en de Amsterdamse Waterleiding Duinen. Na de winter trekken ze weer richting Noord-Europa om te broeden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.