Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

IJsberen belagen meteorologen in poolgebied

14 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
26691ijsbeer_kl_393.jpg
IJsberen belagen al dagen vijf meteorologen in een afgelegen Russisch weerstation op een eiland in de Kara Zee in het Noordpoolgebied. Persbureau TASS meldde dat ruim tien ijsberen rond een weerstation op het eiland Trojnoj hangen.

Onderzoek te gevaarlijk

Het hoofd van het station, Vadim Plotnikov, zei dat een deel van hun meteorologische waarnemingen is geschrapt, omdat het veel te gevaarlijk is naar buiten te gaan. Zo ligt er een ijsberenwijfje onder een raam van het gebouw. Deze ijsbeer doodde 31 augustus een hond die bij het weerstation hoorde en ze is sindsdien gebleven. Er zijn naar schatting ruim tien andere beren gekomen, onder wie vier vrouwtjes met ijsberenkroost.

Voorlopig geen hulp

Plotnikov heeft bij de autoriteiten in Archangelsk alarm geslagen over de belegering, maar vooralsnog is er geen hulp op komst. Hij kreeg te horen dat er over een maand een bevoorradingsschip komt. Dat brengt onder meer vuurwerk waarmee de beren verjaagd kunnen worden. Een toezichthouder zei dinsdag dat het weerstation over een vuurwapen beschikt. Het eiland in het poolgebied ligt 4500 kilometer van Moskou.

Reis naar Spitsbergen

Ijsberen interrumperen wel vaker wetenschappelijk onderzoek. Verslaggever Henny Radstaak overkwam het op de poolexpeditie naar Spitsbergen van afgelopen jaar. Wanneer zo iets gebeurd zit er niets anders op dan te wachten tot de beren vertrekken, beluister hier het radio fragment van die reis ervaring.
Bron: ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.