Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Reis naar Spitsbergen

28 aug 2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
IMG_7330.jpg
Verslaggever Henny Radstaak was mee met het schip vol onderzoekers en is diverse keren met hen aan land gegaan, onder andere op Edgøya, een eiland aan de oostkant van Spitsbergen.
Veldonderzoek op Edgeøya
Onderzoek gevaren oliewinning in het Noordpoolgebied
Sfeerreportage aan boord van de Ortelius
Wat heeft de wetenschappelijke expeditie opgeleverd?
Olie-onderzoek
De natuur van het Noordpoolgebied staat onder grote economische druk. Door het afsmelten van de poolkap wordt de noordelijke vaarroute steeds interessanter voor de scheepvaart. En oliemaatschappijen, waaronder Shell, staan te popelen om olie te gaan winnen in het Arctisch gebied. Dat is niet zonder gevaar. Als er bij die winning olie gaat lekken, gaat dat ten koste van een belangrijk ecosysteem.
Zeebioloog Martine van den Heuvel van Imares heeft de afgelopen weken aan boord van de Ortelius onderzoek gedaan naar de effecten van olievervuiling op het leven in zee. De Ortelius is het schip dat met 50 wetenschappers aan boord rond Spitsbergen is gevaren. Achterop het helicopterdek is een geïmproviseerd laboratorium ingericht waar allerlei proeven zijn gedaan. Henny Radstaak kijkt waar Martine van den Heuvel mee bezig is.
Wat heeft de expeditie opgeleverd?
Het was de droom van bioloog Maarten Loonen van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen om anno 2015 dat onderzoek nog eens gedegen over te doen, om vast te stellen óf en wát klimaatverandering in het Noordpoolgebied allemaal teweegbrengt. Het schip met de expeditiegangers meerde na tien dagen varen weer af in de hoofdstad van Spitsbergen. Verslaggever Henny Radstaak maakt met Maarten Loonen de balans op.
spitsbergen_ijsberg
spitsbergen_land
spitsbergen_ijsbeer

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar