Bonaire krijgt bijna 3 miljoen euro om het afvalbeheer op het eiland te verbeteren. Van het geld worden onder meer afvaltrucks en een persmachine voor gescheiden inzameling van bedrijfsafval gefinancierd. Ook wordt de inzameling van klein gevaarlijk afval, zoals verf of batterijen, verbeterd.
Verder moet het huisafval beter gescheiden worden. Dit vraagt wel om meer voorlichting van de inwoners en een aanpassing van het afvalcentrum. In 2021 worden de plannen hiervoor verwacht.
Afval storten
Van het afval op het eiland wordt nu 88 procent nog gestort. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) vindt dat geen "toekomstbestendige route" en zegt dat men ook op Bonaire moet toewerken naar een circulaire economie waarin hergebruik centraal staat. Volgens haar is daar een goed begin mee gemaakt, maar moet er nog veel gebeuren.
Edison Rijna, gezaghebber van Bonaire, is Van Veldhoven "bijzonder erkentelijk" voor haar betrokkenheid. Hij noemt het een volgende stap naar een schoon en afvalvrij Bonaire.
Bonaire hoort bij het Caribische deel van Nederland. Het is een zogeheten bijzondere gemeente, in tegenstelling tot Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Dat zijn autonome landen binnen het Koninkrijk.