Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Houtwesp, boek over pinguïns en alle overige onderwerpen

  •    •  
15-09-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
617 keer bekeken
  •  
houtwesp-crop

Houtwesp Tremex fuscicornis

© Gert Elbertsen

Houtwesp, boek over pinguïns en alle overige onderwerpen in de uitzending van zondag 15 september 2024.

Luister de onderwerpen terug op de volgende startpunten:
00:10:55 - Het complexe leven van de houtwesp
00:33:20 - Afrikaanse pinguïns
01:10:10 - Grote grazers in Nederland
02:09:05 - Franjestaarten
02:30:55 - WK schooltuinieren

Het complexe leven van de houtwesp

Het is dag 259 van het Jaar van de Wesp. Inmiddels moge het dus duidelijk zijn: niet iedere wesp komt op je limonade af. Maar dat er wespen bestaan met zulke complexe levens als die van de houtwesp, had ook verslaggever Gert Elbertsen niet verwacht. De larven van de wesp leven in berken en hebben ingewikkelde relaties met tal van soorten. Zo verspreiden ze het doolhofelvenbankje, en worden ze geparasiteerd door maar liefst vier verschillende sluipwesp-soorten. Met wespenliefhebbers Lex Peeters en Frank Neijts probeert hij het dier te zien te krijgen. 

Grote grazers in Nederland

Het is inmiddels een bekend gezicht in veel natuurgebieden: ‘grote grazers’ zoals koeien of paarden die de natuurbeheerders helpen bij het openhouden van hun gebied. Maar in 1982 was dat idee nog revolutionair! Samen met Fokko Erhart, de schrijver van een nieuw standaardwerk over begrazing in het Nederlandse en het Vlaamse natuurbeheer, is Rob Buiter gaan kijken in de Veluwezoom, het gebied dat in ’82 de allereerste ‘grote grazers’ welkom heette.

Afrikaanse pinguïns

Hoeveel soorten pinguïns zijn er op de wereld, waar leven ze precies en op welke manieren worden ze bedreigd? Kinderboekenschrijver Joukje Akveld schreef het boek Rock de pinguïn over dit bijzondere dier. Eén soort kent Joukje als geen ander. Woonachtig in Zuid-Afrika helpt ze daar mee in de opvang van de Afrikaanse pinguïns. Ze is in Nederland en gaat met verslaggever Merlijn Schneiders naar Artis. Daar ontmoeten ze Job van Tol, de verzorger van de Afrikaanse pinguin.

2 pinguins

© Vroege Vogels

Franjestaarten

Niet veel dieren hebben meerdere namen, maar de steenspringer wel, die heeft er zelfs drie, want naast steenspringer heet hij ook rotsspringer of franjestaart. Dit beestje leeft  in een specifiek habitat tussen droge stenen langs de waterkant, niet te laag (want daar leven de pissenbedden) en niet te hoog (want te droog) en kunnen vliegensvlug van steen naar steen springen. Het wordt volgens Matty Berg, hoogleraar bodemfauna RUG en VU, tijd dat we dit bodemdier goed leren kennen.

20090104_25_Delfzijl

Franjestaart

WK schooltuinieren

Vorige week vond de uitreiking van het WK schooltuinieren plaats. De “vegetable garden world cup for schools” werd georganiseerd door een Franse organisatie en er deden verschillende scholen en schooltuinen uit heel de wereld aan mee. Waaronder een schooltuin uit Rotterdam! Verslaggever Pleun Aarts doet een les mee met groep 5 van de Montessorischool aldaar.

IMG_4135 groot

Schooltuin de Essenburgsingel in Rotterdam

© Pleun Aarts

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor