Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Hoornaar, wereld tegen zwerfafval, fenolijn en overige radio-onderwerpen

20 sep 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Aziatische hoornaar op de hand

© Rob Buiter

Alle overige radio-onderwerpen uit de uitzending van zondag 22 september 2019.

Stekers en bijters: hoornaar

Vanuit Frankrijk en België is de Aziatische hoornaar bezig met een opmars. In opdracht van de NVWA zoeken de mensen van het Kenniscentrum Insecten, EIS, naar de nesten, om die te laten verdelgen. Maar hoe lang heeft dat nog zin? Lees meer over de Aziatische hoornaar .

Achteruitgang vogels Noord-Amerika

Een dramatische achteruitgang van het aantal vogels in Noord-Amerika: in een halve eeuw tijd is de populatie met 3 miljard afgenomen, een achteruitgang van 29 procent. De afname is het grootst bij juist de meest algemene soorten als lijsters en lijsterachtigen. Uit vergelijkbaar onderzoek van een paar jaar eerder in Europa kwamen ongeveer dezelfde verontrustende cijfers: 20 procent minder vogels dan 50 jaar geleden.

World Cleanup Day

Het is het grootste burgerinitiatief ter wereld tegen zwerfafval. Zaterdag gaan miljoenen vrijwilligers in ruim 160 landen door de straten, de parken, de bossen en langs de kusten om samen het vuil op te ruimen. In Nederland op meer dan 700 plekken. In Vroege Vogels horen we hoeveel rotzooi er in totaal is verzameld.

Zoeken naar nieuwe korstmossen

Ruim duizend soorten voor de wetenschap: André Aptroot heeft van het vinden van nieuwe korstmossen zijn specialiteit gemaakt. Afgelopen voorjaar verscheen zijn nieuwste boek: bijna 3000 pagina's over de Caloplaca. En dat is dan nog maar één soort. We gaan vast nog veel van hem horen.

Opening van natuurgebied Waal en Burg

Midden op Texel ligt de polder Waal en Burg. Een deel van die polder was al in bezit van terreinbeheerder Natuurmonumenten. Maar in de afgelopen jaren is het gebied flink vergroot. En trekvogels als de kemphaan en de lepelaar weten dat te waarderen! Rob Buiter zag hoe directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten afgelopen week de officiële opening mocht verrichten van het nieuwste natuurgebied op Texel.

Onderwaterlab bij Yerseke

Woensdag wordt een uniek onderwaterlab geopend aan de oever van de Oosterschelde in de buurt van Yerseke. Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) heeft metalen bakken gemaakt die bij laag water te bereiken zijn. De twaalf onderwaterbassins zijn experimentele onderwatertuinen waar wetenschappers en studenten onderzoek gaan doen naar hoe menselijke bouwwerkstructuren als dijkbekleding en beton zich onderwater gedragen en welke invloed ze hebben op ecologische bodemgemeenschappen.

Fenolijn

Vorige week overleed op 91-jarige leeftijd, Frater Willibrordus uit De Bilt. Hij was achttien jaar lang onze vaste, herkenbare stem op de fenolijn. Deze week vlogen de d e laatste zwaluwen over, Amsterdamse zwammen, najaarszangers en veel rijpe vruchten zijn te horen op ons antwoordapparaat van de natuur.  Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338 .

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's