Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoornaar, wereld tegen zwerfafval, fenolijn en overige radio-onderwerpen

  •  
20-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Aziatische hoornaar op de hand

© Rob Buiter

Alle overige radio-onderwerpen uit de uitzending van zondag 22 september 2019.

Stekers en bijters: hoornaar

Vanuit Frankrijk en België is de Aziatische hoornaar bezig met een opmars. In opdracht van de NVWA zoeken de mensen van het Kenniscentrum Insecten, EIS, naar de nesten, om die te laten verdelgen. Maar hoe lang heeft dat nog zin? Lees meer over de Aziatische hoornaar .

Achteruitgang vogels Noord-Amerika

Een dramatische achteruitgang van het aantal vogels in Noord-Amerika: in een halve eeuw tijd is de populatie met 3 miljard afgenomen, een achteruitgang van 29 procent. De afname is het grootst bij juist de meest algemene soorten als lijsters en lijsterachtigen. Uit vergelijkbaar onderzoek van een paar jaar eerder in Europa kwamen ongeveer dezelfde verontrustende cijfers: 20 procent minder vogels dan 50 jaar geleden.

World Cleanup Day

Het is het grootste burgerinitiatief ter wereld tegen zwerfafval. Zaterdag gaan miljoenen vrijwilligers in ruim 160 landen door de straten, de parken, de bossen en langs de kusten om samen het vuil op te ruimen. In Nederland op meer dan 700 plekken. In Vroege Vogels horen we hoeveel rotzooi er in totaal is verzameld.

Zoeken naar nieuwe korstmossen

Ruim duizend soorten voor de wetenschap: André Aptroot heeft van het vinden van nieuwe korstmossen zijn specialiteit gemaakt. Afgelopen voorjaar verscheen zijn nieuwste boek: bijna 3000 pagina's over de Caloplaca. En dat is dan nog maar één soort. We gaan vast nog veel van hem horen.

Opening van natuurgebied Waal en Burg

Midden op Texel ligt de polder Waal en Burg. Een deel van die polder was al in bezit van terreinbeheerder Natuurmonumenten. Maar in de afgelopen jaren is het gebied flink vergroot. En trekvogels als de kemphaan en de lepelaar weten dat te waarderen! Rob Buiter zag hoe directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten afgelopen week de officiële opening mocht verrichten van het nieuwste natuurgebied op Texel.

Onderwaterlab bij Yerseke

Woensdag wordt een uniek onderwaterlab geopend aan de oever van de Oosterschelde in de buurt van Yerseke. Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) heeft metalen bakken gemaakt die bij laag water te bereiken zijn. De twaalf onderwaterbassins zijn experimentele onderwatertuinen waar wetenschappers en studenten onderzoek gaan doen naar hoe menselijke bouwwerkstructuren als dijkbekleding en beton zich onderwater gedragen en welke invloed ze hebben op ecologische bodemgemeenschappen.

Fenolijn

Vorige week overleed op 91-jarige leeftijd, Frater Willibrordus uit De Bilt. Hij was achttien jaar lang onze vaste, herkenbare stem op de fenolijn. Deze week vlogen de d e laatste zwaluwen over, Amsterdamse zwammen, najaarszangers en veel rijpe vruchten zijn te horen op ons antwoordapparaat van de natuur.  Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338 .

Meer over:

fenolijn
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor