Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

25 jaar Milieu Centraal, Radiovrouw, hoogwater en alle overige onderwerpen

  •    •  
26-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2268 keer bekeken
  •  
biesbosch_HannovdHerik

© De Brabantse Biesbosch stroomt vol bij hoge waterstand - fotograaf HannovdHerik

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 26 november 2023. Beluister de onderwerpen op de volgende startpunten:
00:11:45 - Vogeltrek in beeld
00:46:35 - Naar buiten met baby's en peuters
01:43:40 - Milieu Centraal 25 jaar
02:08:00 - Radiovrouw
02:18:50 - Zeldzaam hoogwater in de Biesbosch

25 jaar Milieu Centraal

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat Milieu Centraal, een stichting waar consumenten met allerlei praktische vragen over duurzaamheid terecht kunnen, werd opgericht. In 1998 kopte de Volkskrant met: “Milieu Centraal geeft raad over luizen, wasmachines en auto's.” Bij ons aan tafel zitten Hans Alders, oud-minister van de PvdA en betrokken bij de oprichting, en Ika van de Pas, de huidige directeur van Milieu Centraal. 

Radiovrouw

Zo'n 18 jaar lang maakte ze reportages voor Vroege Vogels: Jeannette Parramore. Nu heeft ze 50 van die reportages opgeschreven en gebundeld in een boek: 'Radiovrouw - verhalen van een Vroege Vogels'. Bij die belevenissen in de natuur, die je als radioverslaggever meemaakt (verdwaald, donker, koud, eng) speelt haar fantasie een grote rol: sommige verhalen eindigen in complete horror-scènes. Wat is werkelijkheid en wat is fictie? 

Radiovrouw Jeannette Parramore

Radiovrouw Jeannette Parramore

© Henny Radstaak

Naar buiten met baby's en peuters

Je had het misschien al gehoord: met onze actie Expeditie 10 hopen we dit jaar alle kinderen – van een jaar of 10 – te betrekken bij onze Nederlandse natuur. Maar met natuur beleven kun je niet vroeg genoeg beginnen, vindt de auteur van het onlangs verschenen boek ‘naar buiten met jonge kinderen’. We gaan bij haar op bezoek in Delft.

01 Denise Enthoven

Denise Enthoven

© Pleun Aarts

Zeldzaam hoogwater in de Biesbosch

Duizenden dieren spoelen uit hun overwinteringsplaatsen, verdrinken of vluchten naar hogere gebieden. Het klinkt alsof er zich een natuurramp afspeelt in de Biesbosch, maar volgens boswachter Harm Blom is het tegenovergestelde waar: “Het gebied doet wat het moet doen”.

Het is hoogwater op veel plaatsen in het land, ook in de Biesbosch. Honderden jaren probeerden we ons te verdedigen tegen het hoge water door dijken te versterken en de rivier zo veel mogelijk te beteugelen, maar sinds het project ‘Ruimte voor de rivier’ is er een kentering in ons waterbeheer. De Biesbosch is hierin exemplarisch. Zo werden de dijken rondom de polder Noorwaard verlaagd, waardoor tijdens zeer hoog water de rivier het gebied overstroomt. Dit gebeurt nu voor de tweede keer, wat volgens ingenieurs zorgt dit voor een waterstandsverlaging van tientallen centimeters.

biesbosch_edwinhoek.jpg

© De Biesbosch. Fotograaf: edwinhoek

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.