Vroege Vogels

Hollandse babyhaaien

  •    •  
23-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
Jonge ruwe haai

© Jonge ruwe haai. Bron: Vroege Vogels

Voor het eerst is vastgesteld dat een haaiensoort zich in de Nederlandse wateren voortplant. Onderzoekers van Wageningen IMARES en Sportvisserij Nederland schrijven dat in de Journal of Fish Biology.
Het gaat om de gevlekte gladde haai. In de Oosterschelde en de Zeeuwse Voordelta zijn de afgelopen jaren talloze jongen aangetroffen. Vermoed wordt dat ze zijn geboren in de Noordzee.
Bij het merendeel van de duizenden haaien die de sportvissers vingen ging het om een gevlekte gladde haai. Volgens de onderzoekers neemt deze soort de laatste jaren toe in onze wateren. Mogelijke oorzaak is het warmere zeewater, waardoor de ooit zo zeldzame haai zich hier meer en meer thuisvoelt. De onderzoekers vermoeden dat ook de ruwe haai, een veel grotere soort, zich in onze wateren voortplant.
De gevlekte gladde haai heeft stompe en platte tanden en is vaak te herkennen aan stervormige vlekken op het lijf. Zijn dieet bestaat met name uit kreeftachtigen. Het vrouwtje zet geen eieren af, maar wordt inwendig bevrucht en brengt volledig ontwikkelde jongen ter wereld. Per keer worden 7-15 jongen van circa 30 cm lengte geboren.
Tot en met 26 juni is het Dutch Caribbean Shark Week . De week wordt georganiseerd binnen de campagne Save our Sharks. Centraal staat een petitie voor betere bescherming van haaien. Wereldwijd worden haaien bedreigd door overbevissing en vernietiging van hun leefgebied. De petitie wordt uiteindelijk aangeboden aan staatssecretaris Martijn van Dam. Zondag 26 juni is de slotdag van de Dutch Caribbean Shark Week in Sea Life Scheveningen.
Deze week is ook een petitie gelanceerd om betere bescherming voor haaien af te dwingen. Teken ook, en kijk op de actiepagina .
Bekijk ook de tv-reportage over haaien in de Waddenzee.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.