Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe maak je van je tegeltuin een groene jungle?

  •    •  
29-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
23573 keer bekeken
  •  

Tegel eruit, plant erin. Iedereen kan hiermee een steentje bijdragen aan een groenere leefomgeving. Klinkt simpel, maar wat doe je met de tegels, en hoe en wat ga je daarna planten? En wat kan je allemaal nog meer doen om te zorgen dat je tuin een oase wordt, niet alleen voor jezelf, maar ook voor dieren? In haar boek ‘Van tegeltuin naar jungle’ geeft plantaardig publicist Katja Staring niet alleen antwoord op deze vragen, ze geeft ook handige tips om van je betegelde tuin een groene tuin te maken. Zonder dat het veel kost en zonder dat je heel veel onderhoud aan je tuin hebt.

Kost geen cent

“Ik heb dit huis anderhalf jaar geleden gekocht, met een geheel betegelde achtertuin. Voor mij was dat een mooie reden om meteen aan de slag te gaan. Ik zette een foto van de stenen tuin op Instagram en kreeg veel leuke reacties. Eén van mijn volgers kwam meteen met een auto vol planten en stekjes uit haar eigen tuin aanzetten, dus toen moest ik wel aan de bak: stenen eruit, planten erin”, vertelt Katja Staring. Veel mensen kopen een huis, gaan het verbouwen en hebben dan geen geld meer om de tuin ook nog te vergroenen. “Dat geld heb je ook niet nodig, veel materiaal is gratis te regelen, mij heeft de hele omvorming geen cent gekost”.

Tegel eruit

Katja Staring wipt er een tegel uit

© Henny Radstaak

Aanrechtmulch

De stenen die je weghaalt moet je niet wegdoen, maar als je ze splitst – Katja laat zien dat dat heel makkelijk kan – kun je er een mooi muurtje van stapelen, dat je langs je border kunt zetten. Dat muurtje vormt dan weer een mooie schuilplek voor bijvoorbeeld insecten. De grond onder de tegels die je net hebt weggehaald, daar kun je wat Katja noemt ‘aanrechtmulch’ overheen strooien: schillen van aardappels, bananen, wortels, zelfs koffie uit het filter kun je erbij gooien. Dat zorgt voor voeding in de bodem. Veel mensen kopen een regenton. “Hartstikke goed, maar je kan ook je regenpijp afzagen en een soort knikkerbaan voor water in je tuin aanleggen, zodat het regenwater rechtstreeks naar bijvoorbeeld je vruchtbomen vloeit”, aldus de plantaardig publicist.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor