Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het Gat van Berend Boer: hotspot voor libellen

  •    •  
01-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2462 keer bekeken
  •  

Op het Holtingerveld ligt Het Gat van Berend Boer: dé hotspot voor verschillende insecten, waaronder de zeldzame gevlekte witsnuitlibel . Maar liefst 30 van de 70 soorten libellendie Nederland rijk is, komen voor op deze plek. Het Gat van Berend Boer is ontstaan tijdens de aanleg van Vliegveld Havelte tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Goede waterkwaliteit

Voor de aanleg van het vliegveld was veel zand nodig. Dat groeven de Duitsers af uit de direct omgeving, zoals hier bij dit gat. Tijdens de oorlog woonde er naast de afgraving een boer genaamd Berend, vandaar de naam. Nu, meer dan 75 jaar later, is het uitgegroeid tot een prachtig stukje natuur.

Het gat ligt op een open plek tussen de bomen, beschikt over veel en verschillende soorten waterplanten, en kent een goede waterkwaliteit. Dat zijn de ideale omstandigheden voor het leefgebied van de libel. Het grootste deel van hun leven zijn libellen namelijk larven. Het is daarom belangrijk dat het water waarin de larven opgroeien van goede kwaliteit is en dat er genoeg waterplanten zijn om zich in te nestelen.

Gevlekte witsnuitlibel

Hierdoor vindt de laatste jaren ook de zeldzame gevlekte witsnuitlibel haar weg naar het gat. Die hangt namelijk het liefst rond bij rijk begroeide wateren. Door verdroging, verzuring en vermesting is de gevlekte witsnuitlibel de afgelopen jaren een kwetsbare soort geworden. De soort staat zelfs gemarkeerd als kwetsbaar op de Nederlandse Rode Lijst. Je kunt de gevlekte witsnuitlibel herkennen aan de witte snuit en de gele vlek op het achterlijf.

Afhankelijk van het geslacht en leeftijd zitten er rode, gele of bruinrode vlekken op het zwarte achterlijf; maar het zevende segment is altijd geelgekleurd. Maar let op, want de venwitsnuitlibel heeft ook een gele vlek op het achterlijf. Je kunt de twee soorten van elkaar onderscheiden doordat de vlek van de venwitsnuitlibel minder groot en fel is, dan die van de gevlekte witsnuitlibel. Daarnaast is de gevlekte witsnuitlibel de grootste onder de witsnuitlibellen. De volwassen gevlekte witsnuitlibel kan wel 39 millimeter worden.

Kijk zaterdag 2 september 2023 naar de uitzending over Holtingerveld om 19.15 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor