Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Het belang van de brandnetel

1 okt 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Atalanta op brandnetel

© Atalanta op brandnetel. Fotograaf: jokenijenhuis

De (grote) brandnetel is een van de meest voorkomende plantensoorten van Nederland. Vermoedelijk is de brandnetel ook een van de meest gehate soorten, en dat is jammer, want voor veel insectensoorten is de plant van levensbelang.

50 vlindersoorten

Volgens hoogleraar bodemecologie aan de Vrije Universiteit Matty Berg zijn enorm veel insecten afhankelijk van de brandnetel. Dag- en nachtvlinders, wantsen, enkele slakken, cicaden, snuitkevers, glanskevers en bladluizen leven op deze netelige plant. Er komen maar liefst 50 vlindersoorten op de brandnetel voor.

Gedoogbeleid

Brandnetels hebben een voorkeur voor rommelige terreinen en veel mensen associëren de plant dan ook met onverzorgdheid. Als je daarbij bedenkt dat de plant bij aanraking aanzienlijke pijn en jeuk kan veroorzaken, is het wel voorstelbaar dat veel tuinbezitters de brandnetel liever kwijt dan rijk zijn. Toch kun je ‘m beter laten staan, want als je alle brandnetels uit je tuin verwijdert, raak je in één keer zo’n 40 diersoorten kwijt, aldus Matty Berg. Reden genoeg dus om de brandnetel in een hoekje van de tuin te gedogen.

Meer over:

brandnetel

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Juffrouwbakker
Juffrouwbakker4 okt 2017 - 17:04

Gehaat? Waarom zou dat zo zijn terwijl je er een prima middel van kan maken om de tuin te sproeien.Niet te vergeten de overheerlijke brandnetelsoep (doe ik met 7blad, hondsdraf ) heel gezond en smakelijk.