Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het belang van de brandnetel

  •    •  
01-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
497 keer bekeken
  •  

De (grote) brandnetel is een van de meest voorkomende plantensoorten van Nederland. Vermoedelijk is de brandnetel ook een van de meest gehate soorten, en dat is jammer, want voor veel insectensoorten is de plant van levensbelang.

50 vlindersoorten

Volgens hoogleraar bodemecologie aan de Vrije Universiteit Matty Berg zijn enorm veel insecten afhankelijk van de brandnetel. Dag- en nachtvlinders, wantsen, enkele slakken, cicaden, snuitkevers, glanskevers en bladluizen leven op deze netelige plant. Er komen maar liefst 50 vlindersoorten op de brandnetel voor.

Atalanta op brandnetel

© Atalanta op brandnetel. Fotograaf: jokenijenhuis

Gedoogbeleid

Brandnetels hebben een voorkeur voor rommelige terreinen en veel mensen associëren de plant dan ook met onverzorgdheid. Als je daarbij bedenkt dat de plant bij aanraking aanzienlijke pijn en jeuk kan veroorzaken, is het wel voorstelbaar dat veel tuinbezitters de brandnetel liever kwijt dan rijk zijn.

Toch kun je ‘m beter laten staan, want als je alle brandnetels uit je tuin verwijdert, raak je in één keer zo’n 40 diersoorten kwijt, aldus Matty Berg. Reden genoeg dus om de brandnetel in een hoekje van de tuin te gedogen.

Expeditie 10

De brandnetel is een van tien soorten van Expeditie 10! Tien planten en dieren waarmee leerlingen in het basisonderwijs mogen leren kennen. Liefde voor natuur kan niet vroeg genoeg beginnen!

Meer over:

brandnetel
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor