Wild gefladder rondom een grashalm: deze heideblauwtjes proberen elkaar te verjagen om met het vrouwtje te kunnen paren. De video is van Marion van Rinsum. Bij deze mooie vlinder herken je het mannetje aan zijn blauwe ondervleugels; bij het vrouwtje zijn deze bruin.
Vanaf juni komen de heideblauwtjes tevoorschijn. De mannetjes komen ongeveer een week eerder uit de pop dan de vrouwtjes. Ze vertonen territoriaal gedrag, maar vormen geen vast afgebakend territorium. Andere mannetjes, andere vlindersoorten en soms zelfs hommels worden achtervolgd en verjaagd.
Wanneer het mannetje een vrouwtje vindt wordt er gebaltst, ongeacht of het vrouwtje al aan het paren is, al meerdere mannetjes om zich heen heeft of al bevrucht is. Het mannetje klappert eerst snel met de vleugels en komt vervolgens dichtbij het vrouwtje.
Een bevrucht vrouwtje paart niet opnieuw. Ze weert opdringerige mannetjes door het achterlijf af te wenden, met de voorpoten op de kop van het mannetje te trommelen of een wit gedeelte van het achterlijf te laten zien. Vertrekt het mannetje niet, dan verstopt ze zich in de vegetatie.
Deze vlinders werden gespot in Overijssel. Het heideblauwtje is een schaarse standvlinder die lokaal voorkomt op de hogere zandgronden in Noordoost-, Midden- en Zuid-Nederland. De vlinder staat als kwetsbaar op de Rode lijst.
Bron: De Vlinderstichting
Deze parende heideblauwtjes balanceren op een draadje van spinnenrag
© Gré Pape
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.