Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Grootste stinkers van Nederland: de wolf

7 aug 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Wolf

© Pixabay

Hallo hallo wie stinkt daar zo? In een zomerserie bespreken we de grootste stinkerds uit de Nederlandse natuur. Wat is het nut van stank, en waar komen die vieze luchten vandaan? Deze week is de beurt aan de wolf. Want dit is volgens Erwin van Maanen, wolvenonderzoeker met een uitzonderlijk goede neus, de grootste stinker van Nederland.

Geur is belangrijk

Geur is voor zoogdieren een erg belangrijk communicatiemiddel. Wolven, marters, vossen, bevers en otters laten overal geursporen achter om territorium af te bakenen maar ook om het andere geslacht te lokken. De meesten kunnen dan ook zeer goed ruiken. De wolf ruikt ons al van een kilometer afstand

Grootste stinker

Als je een goede neus hebt kun je de wolf zelf ook ruiken: ze kunnen namelijk ontzettend stinkende drollen achterlaten. Met als grootste klapper de verse orgaandrol die het meeste stinkt. Maar ook de kalkdrol, die de wolf achterlaat als hij botten heeft gegeten is een bijzondere want deze ‘geurvlag’ kan wel een jaar blijven stinken. 

Meer weten over de wolf? Hier kun je een fragment terugzien over een wolvenfamilie op de Veluwe.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.