Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Toppredator in koninklijk landgoed

18 jun 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
236 keer bekeken
  •  
Kroondomein Het Loo ligt aan de rand van de Veluwe. Het was dus eigenlijk een kwestie van tijd voordat de wolf, die zich in februari vorig jaar in de Veluwe vestigde, ook het koninklijk landgoed zou ontdekken. Er is hier namelijk genoeg voedsel en ruimte aanwezig voor de toppredator.

Hij is er

En inderdaad, het duurde niet heel lang voordat de eersten wolvendrollen gevonden werden in het Kroondomein. Opperhoutvester Arno Willemsen heeft zelfs twee keer een wolf gezien! Een ontzettend bijzondere ervaring, zegt hij zelf. Arno is blij met de komst van de wolf. “De wolf is een toppredator. Daarmee wordt het ecosysteem compleet.”

Wolven en hun prooidier

De wolven in Nederland eten vooral reeën. Maar ook edelherten en wilde zwijnen staan op het menu. Doordat wolven vooral voor zwakke of oude individuen gaan, blijft de populatie van het prooidier gezond en worden de aantallen niet te groot. Andersom houdt de populatie van het prooidier ook het aantal wolven in bedwang. Maar soms heeft de wolf toegang tot wel een heel makkelijke prooidier: vee. In gebieden waar bijvoorbeeld onbeschermde schapen grazen, kan de wolf in aantal toenemen. In Kroondomein Het Loo worden daarom de schapen ’s nachts opgesloten in en klein stukje wei omlijnd met schrikdraad.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Marcel Vossestein
Marcel Vossestein19 jun 2020 - 17:12

Wat met grote zorg onbelicht blijft, is dat de wolf voor de jachtwereld een dure kostganger is. Jaarlijks leggen de jagers een totaal van drie tot vier miljoen euro in voor hun jachtrechten. Gemiddeld kan men dan zo'n 4.000 dieren per jaar schieten. Een prooi van wolven kost dus gemiddeld minstens zo'n €800.
Met hun bijdragen voor de jachtlust zijn jagers de MEEST BETALENDE VRIJWILLIGERS van ons land!