Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Toppredator in koninklijk landgoed

18 jun 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Kroondomein Het Loo ligt aan de rand van de Veluwe. Het was dus eigenlijk een kwestie van tijd voordat de wolf, die zich in februari vorig jaar in de Veluwe vestigde, ook het koninklijk landgoed zou ontdekken. Er is hier namelijk genoeg voedsel en ruimte aanwezig voor de toppredator.

Hij is er

En inderdaad, het duurde niet heel lang voordat de eersten wolvendrollen gevonden werden in het Kroondomein. Opperhoutvester Arno Willemsen heeft zelfs twee keer een wolf gezien! Een ontzettend bijzondere ervaring, zegt hij zelf. Arno is blij met de komst van de wolf. “De wolf is een toppredator. Daarmee wordt het ecosysteem compleet.”

Wolven en hun prooidier

De wolven in Nederland eten vooral reeën. Maar ook edelherten en wilde zwijnen staan op het menu. Doordat wolven vooral voor zwakke of oude individuen gaan, blijft de populatie van het prooidier gezond en worden de aantallen niet te groot. Andersom houdt de populatie van het prooidier ook het aantal wolven in bedwang. Maar soms heeft de wolf toegang tot wel een heel makkelijke prooidier: vee. In gebieden waar bijvoorbeeld onbeschermde schapen grazen, kan de wolf in aantal toenemen. In Kroondomein Het Loo worden daarom de schapen ’s nachts opgesloten in en klein stukje wei omlijnd met schrikdraad.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.