Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Toppredator in koninklijk landgoed

  •  
18-06-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
789 keer bekeken
  •  
Kroondomein Het Loo ligt aan de rand van de Veluwe. Het was dus eigenlijk een kwestie van tijd voordat de wolf, die zich in februari vorig jaar in de Veluwe vestigde, ook het koninklijk landgoed zou ontdekken. Er is hier namelijk genoeg voedsel en ruimte aanwezig voor de toppredator.

Hij is er

En inderdaad, het duurde niet heel lang voordat de eersten wolvendrollen gevonden werden in het Kroondomein. Opperhoutvester Arno Willemsen heeft zelfs twee keer een wolf gezien! Een ontzettend bijzondere ervaring, zegt hij zelf. Arno is blij met de komst van de wolf. “De wolf is een toppredator. Daarmee wordt het ecosysteem compleet.”

Wolven en hun prooidier

De wolven in Nederland eten vooral reeën. Maar ook edelherten en wilde zwijnen staan op het menu. Doordat wolven vooral voor zwakke of oude individuen gaan, blijft de populatie van het prooidier gezond en worden de aantallen niet te groot. Andersom houdt de populatie van het prooidier ook het aantal wolven in bedwang. Maar soms heeft de wolf toegang tot wel een heel makkelijke prooidier: vee. In gebieden waar bijvoorbeeld onbeschermde schapen grazen, kan de wolf in aantal toenemen. In Kroondomein Het Loo worden daarom de schapen ’s nachts opgesloten in en klein stukje wei omlijnd met schrikdraad.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Marcel Vossestein
Marcel Vossestein19 jun. 2020 - 17:12

Wat met grote zorg onbelicht blijft, is dat de wolf voor de jachtwereld een dure kostganger is. Jaarlijks leggen de jagers een totaal van drie tot vier miljoen euro in voor hun jachtrechten. Gemiddeld kan men dan zo'n 4.000 dieren per jaar schieten. Een prooi van wolven kost dus gemiddeld minstens zo'n €800. Met hun bijdragen voor de jachtlust zijn jagers de MEEST BETALENDE VRIJWILLIGERS van ons land!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.