Het is een vreemde gewaarwording, staand in de dakboerderij van Antwerpen. Met de stadse geluiden onder je en prachtig groen om je heen. Acht jaar geleden vonden een boer die landbouwgrond in de stad zocht en een eigenaar van oude pakhuizen elkaar en kwamen samen op het fantastische idee om op ruim 1800 m2 aan dakruimte een boerderij neer te zetten. Geen heuse boerderij met vee, behalve dan de kippen en het koppeltje loopeenden, maar vele stukken grond waarop meer dan honderd soorten gewassen kunnen groeien.

Overzicht dakboerderij Antwerpen
© Vroege Vogels
Rond de 150 mensen zijn lid van de stadsboerderij geworden. Zij betalen gemiddeld 30 euro per maand voor een abonnement en krijgen daarvoor tuinderslessen, sociale contacten en toegang tot het groene dak voor in de plaats. Bedoeling is om de band tussen landbouw en de stedelingen weer te herstellen. Een ander belangrijk onderdeel van de dakboerderij is educatie. Zo komen er regelmatig schoolklassen langs om van alles te leren over landbouw.

Dakboerderij in Antwerpen
© Vroege Vogels
Hannelore Akkermans van “Volle grond” waar de dakboerdeij onder valt: “ Het is niet zo dat mensen hier wekelijks een groentepakket kunnen komen halen. Het gaat ons vooral om mensen te laten zien hoe dingen groeien, hoe je bijzondere gewassen kweekt en we willen met de dakboerderij ook de stad een stuk groener en biodiverser maken. En niet alleen Antwerpen, we willen heel graag ons concept internationaal verspreiden!”

Dakboerderij in Antwerpen
© Vroege Vogels
Een van de unieke manieren om te telen op het dak is op hooibalen. Geert Denis werkt op het dak en weet er alles van: ”We gebruiken hooi- in plaats van strobalen, omdat daar van nature al meer voedingswaarde in zit. Het is een methode uit de tijd van de Azteken, zo lang bestaat het al. De Azteken noemden het chinampas: eilanden van riet en grond waarop groenten en granen werden verbouwd. De Kelten gebruikten ook stro en hooi gemengd met uitwerpselen om groenten te verbouwen. Wij gebruiken het hooi om ons eigen tomatenras op te kweken: een vleestomaat die we Coeur de Pakt noemen, afgeleid van de Coeur de Boeuf. Een zalige tomaat!”

Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.