Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groene boeken, roodborsttapuit, ratten en alle overige onderwerpen

  •    •  
16-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2955 keer bekeken
  •  
Roodborsttapuit

Roodborsttapuit

© Fotograaf HenkTulp

Internationale natuurboeken van dit moment, ratten, succes van de roodborsttapuit en alle overige onderwerpen in de uitzending van zondag 16 juni 2024.

Luister de onderwerpen op de volgende startpunten:
00:34:25 - Speelraam Jeugd-IVN Grave
00:45:00 - Overlast van ratten
01:09:30 - Wolharige neushoorns
01:48:20 - Belang van de Europese Natuurherstelwet
02:09:10 - De mooiste internationale natuurboeken
02:34:55 - Het succes van de roodborsttapuit

Het succes van de roodborsttapuit

Waarom zit de roodborsttapuit de laatste jaren in de lift omhoog en kachelt de 'gewone' tapuit alleen maar achteruit? En waarom doet de veldleeuwerik het op de Veluwe weer beter dan de roodborsttapuit. In opdracht van de provincie Gelderland probeert bioloog Herman van Oosten het te ontdekken. Spoiler: het heeft zoals altijd weer met insecten, verzuring en stikstof te maken.

roodborsttapuit

Jonge roodborsttapuit wordt gemeten door bioloog Herman van Oosten

© Rob Buiter

De mooiste internationale natuurboeken

Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je van onze vaste recensent Alexander Reeuwijk welke groene pareltjes je echt niet mag missen: ‘Onze natuur’ van Peter Wohlleben (A.W. Bruna Uitgevers), de graphic novel ‘Het verborgen leven van bomen van Peter Wohlleben, Fred Bernard en Benjamin Flao (Wiebe Mokken), ‘Zo voelt het om een vogel te zijn’ van Tim Birkhead en Catherine Rayner (Lemniscaat) en ‘Leren kijken’ van Estelle Zhong Mengual (Octavo).

alexander.jpg

Alexander Reeuwijk

© Vroege Vogels

Overlast van ratten

Hoe pak je rattenoverlast in je huis als je ze niet wilt doden met gif of nare rattenvallen? Voor dichter Judith Herzberg staat één ding vast: de ratten mogen niet dood maar ze moeten wel haar huis uit? Verslaggever Merlijn Schneiders maakt samen met twee experts een plan van aanpak. Op de site van Milieucentraal vind je allerlei tips om rattenoverlast te voorkomen, zoals spleten dichten en vogelvoer niet laten liggen.

bruine rat_karelbuitenkamp

© Fotograaf karelbuitenkamp

Speelraam Jeugd-IVN Grave

Vroege Vogels probeert met ‘Expeditie 10’ zoveel mogelijk kinderen bij natuur te betrekken, om ze kennis te laten maken met dieren en planten die dicht in de buurt leven. Maar er zijn gelukkig nog veel meer goeie initiatieven op dat gebied!

Het Waterschap Aa en Maas heeft de inrichting van een ecologische verbindingszone bij Grave, langs de Maas, uitbesteed aan de kinderen die lid zijn van de plaatselijke jeugdafdeling van het IVN. ‘Speelraam’, zo heet het project. Verslaggever Henny Radstaak is er gaan kijken.

Speelraam Jeugd IVN Grave

Speelraam Jeugd IVN Grave

© Henny Radstaak

Wolharige neushoorns

De wolharige neushoorn is één van de iconen van de ijstijd. Hoe stierf ie uit? Door klimaatverandering? Door de mens? Door een combinatie van beide? Nieuw onderzoek aan onder andere de Universiteit van Adelaide laat zien in detail zien hoe de wolharige neushoorn zo’n 10 duizend jaar geleden van de aardbol verdween. Emeritus-hoogleraar paleontologie der vertebraten Jelle Reumer praat ons bij over deze studie.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor