Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groene boeken, de Hedwigepolder en alle overige onderwerpen

  •    •  
30-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
776 keer bekeken
  •  
Alexander_Reeuwijk

Alexander_Reeuwijk

© Alexander Reeuwijk. Foto: Henny Radstaak

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 30 oktober 2022. Luister ze terug op de volgende startpunten:
10:00 - Verkadealbums: een voorrecht om in te leven
32:40 - Weg met watercrassula
44:40 - Hedwigepolder loopt onder
1:21:20 - Scholekster is pechvogel van het jaar
1:44:30 - Groene boeken met Alexander Reeuwijk 

Een voorrecht om in te leven

De Verkade-albums uit de vorige eeuw, met de prachtige illustraties en de mooie teksten van Jac. P. Thijsse, wie kent ze niet? Die illustraties, daar gaat het nu om. Want wat is er nog terug te vinden van die idyllische plekjes die in de jaren 30 van de vorige eeuw werden getekend? Ed Buijsman is op zoek gegaan naar die plekken en heeft die geïnventariseerd in het onlangs verschenen boek met de titel ‘Een voorrecht om in te leven’. Verslaggever Henny Radstaak gaat met Ed Buijsman op zoek naar het Nederland uit de Verkade-albums.

Jac._P._Thijsse.jpg

Jac. P. Thijsse

Scholekster is de Nationale Pechvogel

De Nationale pechvogel, de vergeten weidevogel en in 2023 voor de tweede keer vogel van het jaar! Dat word je niet zo maar, maar de scholekster wel, want het gaat met deze vogel in ons land bar slecht. Tijdens het scholekstersymposium op zaterdag 29 oktober werd al het jarenlange onderzoek eens goed op een rijtje gelegd. Met als doel: wat moet er gebeuren om deze weide, kust en zelfs stadsvogel te redden?

scholeksters__c__Buiter.jpg

© Rob Buiter

Groene boeken met Alexander Reeuwijk 

Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je van onze vaste recensent Alexander Reeuwijk welke groene pareltjes je echt niet mag missen: ‘Vogels en wij’ van Tim Birkhead (Atlas Contact) en ‘Het land van weinig regen’ van Mary Austin (Koppernik).

alexander.jpg

Alexander Reeuwijk

© Vroege Vogels

Hedwigepolder loopt onder

Deze week is het eerste water vanuit de Westerschelde de Hedwigepolder ingestroomd. Het onder water zetten van de polder was de inzet van een strijd die jaren heeft geduurd. Het besluit om de polder onder water te zetten werd genomen in 2005, als natuurcompensatie voor het uitdiepen van de vaargeul naar Antwerpen. Daarbij ging natuur verloren. De polder zou eigenlijk in 2009 al worden teruggegeven aan de natuur, maar er bestond veel verzet tegen het onder water zetten van landbouwgrond. In 2019 ging Jeannette op pad met NIOZ-onderzoeker Jim van Belzen. Met hem ging zij naar de naastgelegen Paardenschor. Op basis van een vier jaar durende modelstudie naar de toekomst van Zeeuwse Hedwigepolder en de naastgelegen Vlaamse Prosperpolder vertelt hij hoe de Hedwige zich vermoedelijk gaat ontwikkelen.

hedwigepolder_cc_bartvandam.jpg

© Bart van Dam

Weg met watercrassula

Het is de nachtmerrie van menig natuurbeheerder: de invasieve exoot watercrassula. De plant is ongeveer 25 jaar geleden naar Nederland gekomen maar heeft sindsdien talloze natuurgebieden overwoekerd. Janneke van der Loop heeft afgelopen jaren namens Stichting Bargerveen promotieonderzoek gedaan naar deze soort. Ze ontdekte dat het volledig elimineren van watercrassula bijna niet te doen is, alleen op de waddeneilanden heeft dit nog zin. Omdat er hier minder snel herbesmetting plaatsvindt. In andere natuurgebieden pleit van de Loop voor een systeemaanpak waar concurrenten van de watercrassula een handje worden geholpen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor