Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groene belastingen

  •  
17-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
co2 - publiek domein

© Bron: byrev

Ons belastingstelsel kan nog een stuk groener. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving in een nieuw rapport: ‘Fiscale vergroening: belastingverschuiving van arbeid naar grondstoffen, materialen en afval’. Volgens het PBL wordt op dit moment meer dan de helft (55%) van de grootste bron van milieuschade, fossiele energie niet belast.

Heffing op grondstoffen en materiaal

Vooral de consument betaalt nu ‘groene belasting’ bijvoorbeeld via de accijns op brandstof. Het zou veel effectiever zijn als er een heffing komt op grondstoffen en materialen, aldus het PBL. Het planbureau vindt dat ‘een effectieve beprijzing van milieuschade onmisbaar is in de beoogde transitie naar een economie zonder fossiele energie’.
Het PBL rapport past in een al langere discussie om nadelige milieueffecten te belasten en daarmee minder aantrekkelijk te maken. Een aantal politieke partijen, onder wie GroenLinks pleiten al langer voor een vleestax, om de consumptie van vlees aan te pakken.
Lees meer in het nieuwsbericht 'spits milieubelasting toe op productie'

Meer over:

belasting, vleestax
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.