Vroege Vogels

PBL: spits milieubelasting toe op productie

  •  
17-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fabriek industrie

© Bron: Pixabay

Groene belastingen zijn vaak niet effectief bij het terugdringen van milieuschade in Nederland. Veel milieuschade wordt in een vroeg stadium van het productieproces veroorzaakt en zou beter daar belast kunnen worden. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Productieprocessen

Een groot deel van de milieuschade, zo’n 7 miljard euro, ontstaat bij de verwerking van grondstoffen. In productieprocessen waarin fossiele brandstoffen als grondstof worden gebruikt - zoals olie waarvan plastic wordt gemaakt - valt nog veel winst te behalen. Zo’n 55 procent van het gebruik van fossiele brandstoffen op deze manier wordt helemaal niet belast.
Om de milieuschade op termijn terug te dringen zou het beter zijn de belastingen te heffen op dat deel van de productie waar het wordt veroorzaakt, en niet op consumptie, zoals nu vaak het geval is. Op die manier worden producenten gestimuleerd schoner te werk te gaan, stelt het PBL.

Reactie minister Eric Wiebes (Klimaat)

Ook bedrijven moeten hun bijdrage leveren aan het tegengaan van milieuschade, maar hogere belastingen zijn niet altijd de beste oplossing. Dat zei minister Eric Wiebes (Klimaat) vrijdag in reactie op een rapport van het Planbureau van de Leefomgeving (PBL).
Wiebes erkent dat zowel bedrijven als burgers moeten bijdragen aan het terugdringen van milieuschade, maar denkt niet dat hogere belastingen altijd de oplossing zijn. ,,Dat zou wel eens heel veel banen kunnen kosten'', zei hij na afloop van de ministerraad. ,,Wat we niet willen is maatregelen nemen waardoor bedrijven wegtrekken, waar het klimaat niets mee opschiet, maar waar we wel onze werkgelegenheid mee naar de Filistijnen helpen. ''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

henkdaalder
henkdaalder19 nov. 2017 - 10:36

Erg hypocriet van Wiebes, hij sluit onze kolencentrales, op kosten van ons, burgers, en vernietigt zo 3000 banen in centrales en kolen handel en transport. Deze minister is gehersenspoeld door de Russische gas belangen. Want het sluiten van kolencentrales leidt op termijn tot meer Russische aardgas. En ook  die CO2 uitstoot moet worden voorkomen. Wiebes moet alle centrales voorschrijven CO2 af te vangen. De techniek is beschikbaar, CCS en CCS2. Omdat dat de Best Beschikbare Techniek is, moet die volgens de Wet Milieubeheer verplicht worden toegepast. Er is dus geen SDE subsidie voor nodig, zoals het kabinet van plan is. Bij CCS wordt CO2 afgevangen ten koste van veel energie, en in oude gasvelden gepompt (zodat er nog meer aardgas uit komt) Bij CCS2 wordt de CO2 ook afgevangen, maar meteen omgezet in een vast stof, met het mineraal Olivijn. Dat geeft veel extra warmte af, de benut kan worden bij het afvangen van de CO2. Behalve dat dit echte CO2 reductie is, maakt het ook de stroom een beetje duurder. Daardoor willen centrales het niet toepassen Daarom moet het afvangen van CO2 verplicht gemaakt worden door regeringen die het klimaatprobleem serieus nemen. Maar het belangrijkste effect van verplichte CCS2 is dat consumenten veel minder SDE subsidie hoeven te betalen voor alle windparken en zonneweides Daarom moeten we onze kolencentrale open houden, en onze banen hier houden. Zodat we zelf onze CO2 uitstoot kunnen voorkomen Want het PBL laat zien dat CO2 afvangen bij kolencentrales veel goedkoper is dat bij buitenlandse Russiche gas centrales. Dat Wiebes de feiten van het PBL negeert, is ook een indicatie dat hij is gehersenspoeld door de Russiche gasbelangen. Steenkool is goedkoper om te kopen, dat Russisch aardgas. - Bij steenkool, kunnen we kiezen voor kolenmijnen die goede arbeidsomstandigheden voor mijnwerkers regelen. - Bij Russisch gas hebben we geen zeggenschap waar Putin nu weer oorlog gaat voeren, want dan krijgen we minder aardgas, als straf. Hoe dom is het om gehersenspoelde politici te accepteren?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.