Vroege Vogels

Gracieuze kraanvogels

theme-icon
Natuur
  •    •  
02-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1949 keer bekeken
  •  

In het Fochteloërveen heb je jaarrond kraanvogels. Broedvogels, maar ook doortrekkers. Deze doortrekkers komen in de winter deze kant op, ze blijven hier om vervolgens door te trekken naar hun overwinteringsgebied elders.

Terug in Nederland 

De kraanvogel is een tijd weggeweest als broedvogel in Nederland, maar sinds 2001 broedt deze gracieuze vogel weer in Nederland, en wel in het Fochteloërveen. Na 2001 heeft de kraanvogel zich verspreid over meerdere gebieden in Nederland, zoals onder andere in Bargerveen en het Dwingelderveld. Hier in het Fochteloërveen broeden zo’n 10 paar.

kraan foto 2

Wegvliegende kraanvogels

© Vroege Vogels TV

Beschermd door water

Ze broeden in de uitgestrekte veengebieden en moerasbossen van dit Drentse hoogveengebied. Elk jaar bouwen ze opnieuw een nest. Ze bouwen hun nest het liefst op een rustige plek omringd door water, zodat het beschermd is tegen roofdieren zoals de vos. In de randzones van dit natuurgebied gaan ze op zoek naar voedsel. Op de weilanden in de randgebieden zijn volop muizen, sprinkhanen en insecten te vinden. Maar vooral ook oogstresten in de vorm van aardappelen en mais zijn in trek bij de kraanvogels.

Project om hoogveen te behouden 

Kraanvogels zijn afhankelijk van een hoog waterpeil voor hun broedgelegenheid in het moerasgebied. Door stikstof en droogte dreigt het gebied een grasveld te worden, het hoogveen neemt af en de pitrus neemt het over. Om dit tegen te gaan worden er allerlei maatregelen genomen door Natuurmonumenten. Door deze maatregelen ontstaat een steeds groter gebied waar rust is, met voedselrijke akkers aan de randen en een nat hoogveengebied. Dit laatste is een meerjaren project waarbij nieuwe kades worden aangelegd die ervoor moeten zorgen dat het water niet het gebied uitsijpelt en het waterpeil hoog blijft. Samen met allerlei andere maatregelen hoopt Natuurmonumenten het hoogveen te beschermen en ook uit te breiden, waardoor de kraanvogel zich hier blijft thuis voelen.  

Kijk zaterdag 3 juni 2023 naar de uitzending over het Fochteloërveen om 19.15 uur op NPO 2!

Thema's:

theme-icon
Natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar