Gezamenlijk plan voor herstel biodiversiteit platteland
• 22-11-2017
• leestijd 1 minuten
© Fotograaf: Jeanet1
Een groep van 18 leiders uit de land- en tuinbouw, retail, wetenschap, agroindustrie en natuur- en milieuorganisaties heeft de handen ineen geslagen om de biodiversiteit op het Nederlandse platteland te herstellen. Dinsdagavond hebben ze besloten om een Deltaplan Biodiversiteitsherstel voor de groene ruimte in Nederland uit te werken.
Het plan moet voor de zomer van 2018 af zijn. Het gesprek is bijzonder, omdat dit de eerste keer is dat boeren, natuurorganisaties, wetenschappers en het bedrijfsleven samen aan tafel zijn gegaan om over de toekomst te praten.
Biodiversiteit onder druk
Er zijn sterke aanwijzingen dat een flink aantal plant- en diersoorten van het Nederlandse platteland onder druk staan en afnemen. Ook zijn er grote zorgen om het bodemleven. De negatieve trend is te zien in agrarisch gebied en in natuurgebieden.
De partijen die dinsdagavond bijeen zijn gekomen willen de huidige toestand gezamenlijk verbeteren. De gemaakte afspraken zijn vastgelegd in de 'verklaring van Driebergen'. De partijen zullen de verklaring aanbieden aan minister Schouten.
Samenwerking
De komende maanden gaan de ondertekenaars het plan verder uitwerken. Er wordt benoemd dat er een vernieuwende aanpak nodig is om het behoud van biodiversiteit te ondersteunen. Ook benadrukken de verschillende partijen dat het van groot belang is dat de partijen hierbij samenwerken.
Vroege Vogels Radio sprak eerder met hoogleraar ecologie Han Olff, een van de initiatiefnemers van het unieke overleg. Beluister het gesprek
hier
.
Bron: Netherlands Ecological Research Network (NERN)