Vroege Vogels

Gelderland op weg naar economie zonder afval

  •    •  
09-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
afval_50.jpg
Gelderland wil de eerste Nederlandse provincie worden waarin afval niet meer bestaat. De provincie steekt de komende drie jaar meer dan 100 miljoen euro in projecten die van Gelderland een 'afvalloze economie' moeten maken. Dat staat in het plan Groene Economie, dat Gedeputeerde Staten vrijdag publiceerde.

Nieuwe banen

,,Productieresten zijn pas afval als je het weggooit. Als je de resten gebruikt om er een nieuw product van te maken, is het een waardevolle stof. We willen voorkomen dat afval ontstaat,'' legt een woordvoerster uit. Een voorbeeld is het nieuwe bedrijfsgebouw van energiebeheerder Alliander in Duiven. Dat gebouw is geïsoleerd met oude kleding van werknemers. Beddenfabrikant Auping is een ander voorbeeld. Dat bedrijf wil aluminium voor bed-onderstellen gaan winnen uit regionaal ingezameld oud ijzer. Import uit China is dan niet meer nodig.
Volgens GS zal een afvalloze economie in Gelderland in 2030 zorgen voor 5000 nieuwe banen, de helft minder grondstofverbruik en 700 miljoen euro extra omzet.
Bron: ANP

Meer over:

afval, gelderland
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.