Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start eind augustus opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Gebruik chemische middelen in landbouw licht gedaald

25 jul 2018
  •  
leestijd 1 minuten
landbouw pixabay

© bron: pixabay

Het totale gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen door de Nederlandse landbouw loopt mondjesmaat terug. Akkerbouwers gebruikten in 2016 zo'n 5,7 miljoen kilogram chemische middelen om hun onder meer aardappelen, leliebollen, uien, tulpen en appels te beschermen. Dat is 3,5 procent minder dan bij de vorige meting vier jaar eerder, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

Schimmels, bacteriën, onkruid en ongedierte

De meeste bestrijdingsmiddelen (2,8 miljoen kilo) werden ingezet om schimmels en bacteriën te bestrijden. Voor het verdelgen van van onder meer onkruid is bijna 1,5 miljoen kilo gebruikt, ruim 15 procent minder dan in 2012. Het gebruik van chemische middelen tegen insecten en mijten daalde met ruim een kwart tot 96.000 kilogram.
Volgens het CBS is het gebruik van chemische middelen voor onder meer slakkenbestrijding, plantengroeiregulatie en kiemremming wel toegenomen.

Illegale bestrijdingsmiddelen in de supermarkt

Voedselwaakhond foodwatch wil dat er meer aandacht komt voor bestrijdingsmiddelen die hier illegaal zijn, maar vaak gebruikt worden op groente en fruit van buiten Europa. Volgens de organisatie liggen de Nederlandse supermarkten hier vol mee, zelfs in het Nederlandse oogstseizoen. “Supermarkten zouden gebruik van deze in Europa verboden bestrijdingsmiddelen ook niet langer moeten toestaan door hun leveranciers van buiten Europa, zodat die niet meer op het bord van hun klanten belanden”, stelt foodwatch.
Luister ook naar het interview met microbioloog Ferry Hagen over het ontstaan van resistente schimmels ten gevolgen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar