Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fotogenieke pestvogels

  •  
17-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
Pestvogel 1

© De pestvogel. Fotograaf jrekers

De opvallende pestvogel komt in sommige jaren massaal naar ons land toe. Deze zogenoemde invasies zijn onregelmatig en hangen samen met het gebrek aan voedsel in zijn oorspronkelijke leefgebied op de taiga in Noord-Rusland en de bosrijke gebieden van Scandinavië.
Hier eet de vogel de bessen van struiken en wanneer deze niet voldoende aanwezig zijn in het noorden, trekken vele naar het zuiden. Op zoek naar plekken waar dit wel het geval is. En dit jaar dus volop in Nederland. We krijgen de afgelopen tijd dan ook veel mooie foto's binnen van deze uiterst fotogenieke vogel. Hoog tijd voor een fotoserie dus.
Pestvogel 2
Bessen zijn het favoriete kostje van de pestvogel. Met name de bessen van de gelderse roos en de liguster vallen in de smaak. Je komt ze dan ook vaak in deze struiken tegen. Een wegvliegende pestvogel met een bes van de gelderse roos in zijn bek. Fotograaf ServanOtt.
Het beestje met een bes van de liguster in zijn bek. Fotograaf MicheldeBeer.

Rode kuif

De pestvogel staat bekend om zijn intense kleuren en natuurlijk zijn grote rossige kuif.   De Engelse naam van de pestvogel luidt 'Bohemian Waxwing' dit verwijst naar de rode wasachtige uiteinde van de armpennen. Veel mensen vinden de naam pestvogel niet bij zijn mooie uiterlijk passen. Andere namen die worden voorgesteld zijn 'bonte bessenbikker' of 'vonkenvogel', laatste wordt gehanteerd in Griekenland. Vroege Vogels verslaggever Rob Buiter maakte een  reportage over de invasie van de pestvogel  voor de radio, hierin legt hij uit waar de vogel zijn naam aan te danken heeft en ook nam hij het rinkelende geluid van ze op. 
Op deze foto zijn goed de rode uiteinden van de armpennen te zien en natuurlijk zijn rode kruin. Fotograaf BertusvG.
Pestvogels verzamelen zich in grote groepen en komen met vele tegelijkertijd naar ons land, vandaar de term invasievogel. Fotograaf Marika Nowakowski.

Andere invasievogels

De kruisbek en de notenkraker staan er ook om bekend dat ze invasievogels zijn. Opvallend is dat de kruisbek dit jaar ook in grote getalen in Nederland is maar minder in de aandacht is dan de pestvogel. Van beide soorten zijn de afgelopen maanden al meer dan 20.000 exemplaren gezien. Misschien valt dit te verklaren omdat de kruisbek zich ophoudt in dichte naaldbossen terwijl de pestvogel juist tuinen en parken in het stedelijk gebied opzoekt. Heb jij ook een invasievogel gezien of heb je er zelfs één in je tuin, plaats dan ook je foto of video van deze mooie soorten op onze website.
kruisbek 1
De kruisbek is ook dit jaar veel aanwezig in Nederland. Fotograaf  ReneAkkies.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.