Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gaan al die kruisbekken ook broeden?

  •  
21-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kruisbek_06.jpg
Afgelopen najaar verschenen er al berichten over de invasie van kruisbekken en het verschijnen van de zeldzame grote kruisbek . Wie nu door wat grotere naaldbossen loopt, komt nog steeds veel kruisbekken tegen. Blijven die allemaal in Nederland om te broeden? Broedvogeltellers van Sovon die nu al op pad zijn, komen territoriale kruisbekken tegen. Succesvolle kruisbekparen zijn echter schaars.
Kruisbekken broeden jaarlijks in Nederland, maar hun aantal varieert sterk. In sommige jaren zijn het enkele tientallen paren, maar in de jaren na een influx kunnen het er duizenden zijn. Kruisbekken voeden zich met zaden uit de kegels van fijnsparren, lariksen en dennen. Omdat het vroege broeders zijn, die in februari al op het nest kunnen zitten, lopen tellers nu met verhoogde aandacht door bossen met deze bomen.
Zachtjes zingen
De laatste paar weken zijn de mannetjes kruisbekken zachtjes gaan zingen. Wie goed luistert, hoort de zacht knarsende strofen. Bij een zacht zingend mannetje is de kans groot dat er een vrouwtje aanwezig is dat stiekem een slordig nest bouwt tegen de stam van een fijnspar. Arend van Dijk, gepensioneerd medewerker van Sovon en nu vrijwel voltijds in het veld, meldde deze week al zo’n 150 zingende kruisbekken, waaronder grote kruisbekken, in de bossen van Zuidwest-Drenthe. Deze vogels zijn bezig om een territorium te bezetten. Hij betwijfelt of de kruisbekken een kans van slagen hebben: “Ze vreten de hele winter al voornamelijk zaden uit larikskegels, want in dennen en sparren zitten nauwelijks kegels. Of er nog voldoende zaden zijn voor het broedseizoen zullen de komende weken uitwijzen.”
Tekst: Albert de Jong en Joost van Bruggen, Sovon Vogelonderzoek Nederland
Lees het hele bericht op Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.