Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 4 juli 2021

  •  
04-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3454 keer bekeken
  •  
stjacobsvlinder-frans49-jannave
Een Sint-Jacobsvlinder, honderden spreeuwen in de kersenbomen, smalband-rozenboorvliegjes, jonge kleine watersalamanders zijn deze week te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder een 'kippenvelmoment' tijdens een fietstocht door Drenthe en een bijzondere ontdekking in het bladafval in een tuin.

Dikke naaktslak

Naaktslak_van_Huub_Verbeek.jpg

© Fotograaf Huub Verbeek

Bas Bijl uit Nieuwkoop meldt dat vanaf zijn dak een jonge merel komt aanvliegen met een dikke naaktslak in zijn bek. De vogel gaat in de tuin zitten en veegt de slak minutenlang heen en weer over de grond. Vermoedelijk om het slijm van het dier af te halen. Na een paar minuten wordt de slak verorbert. Bijl won eerder dit jaar met zijn fenolijn melding van een late boerenzwaluw, de Frater Willibrordus Prijs

Juni

junikever.jpg

© Fotograaf: imac@ronald

Leo Langeveld meldt dat terwijl hij het EK voetbal aan het kijken is talloze junikevers zich verzamelen voor zijn raam. Het is een jaarlijks terugkomend verschijnsel. De junikever is is lichtbruin, 14-18mm lang en heeft geelbruine beharing. Dit familielid van de bladsprietkever is iets 'ronder' en kleiner dan de meikever en heeft geen witte vlekken op de zijkant van zijn achterlijf. De vlucht van de junikever is zeer opmerkelijk. Deze begint, evenals bij de meikever het geval is, 's avonds wanneer de zon juist is ondergegaan en duurt ongeveer een uur. Na de vlucht verdwijnen beide sexen in de dichte bodemvegetatie. De paring vindt plaats op het gras waarna het wijfje nog enige minuten rondloopt alvorens de grond in te gaan om eieren te leggen. Na een maand komen de larven komen uit het ei.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.