Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bas Bijl wint Frater Willibrordus Prijs 2021

21 feb 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
814 keer bekeken
boerenzwaluw-winnaar
Met een beschrijving van een late boerenzwaluw heeft Bas Bijl de Frater Willibrordus Prijs gewonnen. Dat is zojuist bekend gemaakt in het BNNVARA programma Vroege Vogels op NPO Radio 1. De prijs is in het leven geroepen voor de mooiste, meest inspirerende waarneming op de Fenolijn. Al 20 jaar is dat een vaste rubriek in Vroege Vogels.  

Winnaar 2021

Bas Bijl uit het Zuid-Hollandse Nieuwkoop meldt: “We reden in de buurt van Nieuwkoop en toen naderden we een dijkweggetje. Werkelijk heel bijzonder, we zien daar een boerenzwaluw vliegen op 5 december. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Zo laat in het jaar een boerenzwaluw. Ik ben al ruim 50 jaar vogelaar, heb al honderdduizenden zwaluwen gezien, dit was zo bijzonder. Het was een Sinterklaascadeautje.”
“Het is duidelijk dat Bas Bijl zelf enorm overdonderd is door de bijzondere waarneming."
Jury rapport
De Frater Willibrordus Prijs jury over de winnaar: “Het is duidelijk dat Bas Bijl zelf enorm overdonderd is door de bijzondere waarneming. Hij begint nog formeel en daarna vergeet hij dat hij op de radio komt en lijkt hij niet alleen de luisteraar, maar ook zichzelf nog eens te moeten overtuigen. En wie tegen zichzelf praat doet dat informeel. ‘Honderdduzenden’ had hij er toch al gezien. Het verhaal is mooi rond, een zwaluwcadeau van Sinterklaas. En fenologisch interessant zo’n extreem late boerenzwaluw.” 

Luister hier naar de gehele inzending:

Frater Willibrordus Prijs

De Frater Willibrordus Prijs is een initiatief van Vroege Vogels. De prijs is dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Het is een aquarel van een boerenzwaluw, gemaakt door kunstenaar Erik van Ommen. De jury bestaat uit Arnold van Vliet, coordinator van De Natuurkalender van Wageningen University, schrijver Bibi Dumon Tak en Vroege Vogels samensteller Daniel Gulpers. Om tot een winnaar te komen heeft de jury ruim 4.000 meldingen van de fenolijn afgeluisterd. Het zijn berichten, die zijn ingesproken tussen 20 februari 2020 en 20 februari 2021.

De prijs is vernoemd naar Frater Willibrordus. Vanaf het begin van de Fenolijn (telefoonnummer 035-6711338), in 2001, is de Frater één van de vaste, trouwe bellers geweest en deelnemer aan De Natuurkalender. Hij was altijd betrokken en vond het ook zijn taak om bij te houden wat er in de natuur onder invloed van het klimaat veranderde. Al vanaf het moment dat hij het klooster inging, was hij gefascineerd door de natuur en speciaal de fenologie: de leer van de eerstelingen in de natuur. Hij wilde de luisteraar met zijn waarnemingen altijd iets bijbrengen en meegeven. Dat vooral maakte hem geliefd bij de luisteraar. In september 2019 overleed Frater Willibrordus. De uitreiking van de Frater Willibrordus Prijs is net na zijn geboortedag, op 20 februari. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

avatar
car22 feb 2021 - 14:58

Bas Bijl, heel hartelijk gefeliciteerd met de prachtige foto van jou !!!!!

1 Reactie
https://mijn.bnnvara.nl/avatar/413d0126576e2b3bbd107ff0f222441c2d950dcca7d8afb92adec937f758945a.png
bijke17223 feb 2021 - 7:50

Beste Car
Ik weet niet of u de foto van de boerenzwaluw bedoeld of van Bas Bijl zelf. Maar de foto van de boerenzwaluw is door mij gemaakt. Vind het ook een beetje jammer dat ze mijn naam er niet bij hebben vermeld

Groet Sacha Bijkerk

avatar
bijke17223 feb 2021 - 10:25

Prachtig enthousiast verhaal van Bas Bijl, gefeliciteerd met de prijs

Groet Sacha Bijkerk