Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bas Bijl wint Frater Willibrordus Prijs 2021

  •  
21-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1113 keer bekeken
  •  
boerenzwaluw-winnaar
Met een beschrijving van een late boerenzwaluw heeft Bas Bijl de Frater Willibrordus Prijs gewonnen. Dat is zojuist bekend gemaakt in het BNNVARA programma Vroege Vogels op NPO Radio 1. De prijs is in het leven geroepen voor de mooiste, meest inspirerende waarneming op de Fenolijn. Al 20 jaar is dat een vaste rubriek in Vroege Vogels.  

Winnaar 2021

Bas Bijl uit het Zuid-Hollandse Nieuwkoop meldt: “We reden in de buurt van Nieuwkoop en toen naderden we een dijkweggetje. Werkelijk heel bijzonder, we zien daar een boerenzwaluw vliegen op 5 december. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Zo laat in het jaar een boerenzwaluw. Ik ben al ruim 50 jaar vogelaar, heb al honderdduizenden zwaluwen gezien, dit was zo bijzonder. Het was een Sinterklaascadeautje.”
“Het is duidelijk dat Bas Bijl zelf enorm overdonderd is door de bijzondere waarneming."
Jury rapport
De Frater Willibrordus Prijs jury over de winnaar: “Het is duidelijk dat Bas Bijl zelf enorm overdonderd is door de bijzondere waarneming. Hij begint nog formeel en daarna vergeet hij dat hij op de radio komt en lijkt hij niet alleen de luisteraar, maar ook zichzelf nog eens te moeten overtuigen. En wie tegen zichzelf praat doet dat informeel. ‘Honderdduzenden’ had hij er toch al gezien. Het verhaal is mooi rond, een zwaluwcadeau van Sinterklaas. En fenologisch interessant zo’n extreem late boerenzwaluw.” 

Luister hier naar de gehele inzending:

Frater Willibrordus Prijs

De Frater Willibrordus Prijs is een initiatief van Vroege Vogels. De prijs is dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Het is een aquarel van een boerenzwaluw, gemaakt door kunstenaar Erik van Ommen. De jury bestaat uit Arnold van Vliet, coordinator van De Natuurkalender van Wageningen University, schrijver Bibi Dumon Tak en Vroege Vogels samensteller Daniel Gulpers. Om tot een winnaar te komen heeft de jury ruim 4.000 meldingen van de fenolijn afgeluisterd. Het zijn berichten, die zijn ingesproken tussen 20 februari 2020 en 20 februari 2021.

De prijs is vernoemd naar Frater Willibrordus. Vanaf het begin van de Fenolijn (telefoonnummer 035-6711338), in 2001, is de Frater één van de vaste, trouwe bellers geweest en deelnemer aan De Natuurkalender. Hij was altijd betrokken en vond het ook zijn taak om bij te houden wat er in de natuur onder invloed van het klimaat veranderde. Al vanaf het moment dat hij het klooster inging, was hij gefascineerd door de natuur en speciaal de fenologie: de leer van de eerstelingen in de natuur. Hij wilde de luisteraar met zijn waarnemingen altijd iets bijbrengen en meegeven. Dat vooral maakte hem geliefd bij de luisteraar. In september 2019 overleed Frater Willibrordus. De uitreiking van de Frater Willibrordus Prijs is net na zijn geboortedag, op 20 februari. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

bijke172
bijke17223 feb. 2021 - 10:25

Prachtig enthousiast verhaal van Bas Bijl, gefeliciteerd met de prijs Groet Sacha Bijkerk

car
car22 feb. 2021 - 14:58

Bas Bijl, heel hartelijk gefeliciteerd met de prachtige foto van jou !!!!!

1 Reactie
bijke172
bijke17223 feb. 2021 - 7:50

Beste Car Ik weet niet of u de foto van de boerenzwaluw bedoeld of van Bas Bijl zelf. Maar de foto van de boerenzwaluw is door mij gemaakt. Vind het ook een beetje jammer dat ze mijn naam er niet bij hebben vermeld Groet Sacha Bijkerk

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.