Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 3 december 2023

  •    •  
03-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1747 keer bekeken
  •  
hulst_Jeanet1

© Jeanet1

Bloeiende moerasspirea, kwetterende spreeuwen, een hulst vol met vuurrode bessen, de eerste bloemen van de winterjasmijn en een egeltje, die nog niet in winterslaap is. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Klapekster

Emmy Holleman uit het Drentse Vledderveen: ‘Ik was in het Drents-Friese Wold en liep daar langs een heideveld, waar in een boomtop een klapekster zat te schitteren. Echt prachtig! Mijn tweede al deze herfst. Ik had het geluk om hem vliegend te zien. De onderkant was goed zichtbaar, een palet van zwart, wit en grijs. Vogels maken echt gelukkig!’.

De klapekster heeft het formaat van een merel, is zwart-wit-grijs getekend, met een lange ‘eksterstaart’. Net als andere klauwieren heeft de klapekster een zwart boevenmasker, dat waarschijnlijk helpt om de schittering van de zon te dimmen bij het jagen. Zijn wetenschappelijke naam (Lanius excubitor) is letterlijk: ‘de wachtende slager’. En dat zegt al veel. Óf je ziet ze bovenin een boomtop wachten op een prooi, óf je ziet hem die prooi – soms nog groter dan de vogel zelf – slopen en op een scherpe tak prikken.

klapekster_ceesuri.jpg

Klapekster

© Fotograaf: ceesuri

Koereiger

Erica uit het Gelderse Twello: ‘Aan het einde van de ochtend reed ik naar de eierboer om ewitjes te halen. En wat zag ik daar? Een groepje met koereigers. En een ral’. Een van de zeldzaamste reigers van ons land is de koereiger (Bubulcus ibis). Zijn naam is goed gekozen: deze soort vergezelt namelijk vaak koeien of ander vee in de wei.

Van oorsprong komt de koereiger uit Afrika, maar sinds het begin van de twintigste eeuw zijn ze aan een opmars bezig in Zuid-West Europa. Sinds 1998 broeden ze ook in Nederland. Buiten de broedtijd is de koereiger helemaal egaal wit, met een gele snavel en gegloeide poten. Maar in de lente kleurt de snavel oranjegeel en krijgen ze oranje veren op de kruin, borst en mantel.

ZG_koereiger

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.