Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 24 december 2023

  •    •  
24-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
714 keer bekeken
  •  
Merel

© Fotograaf: boshuis

Een bloeiende hazelaar, een stel koereigers tussen een kudde schapen, een eenzame hommel, een zingende merel, een overstekende egel en een grote groep kieviten. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Zeehonden in Zeeland

Marja Lodewijk uit Renesse: ‘Ik loop hier aan het strand en in de verte zie ik lekker de zeehonden op de zandbank liggen. En hier vlakbij, in de zee zwemt een man middelste zaagbek, mooi!’. De zeehonden die Marja heeft gezien zijn ofwel grijze zeehonden, ofwel gewone zeehonden. De twee soorten zijn het beste uit elkaar te houden door de verschillen van hun kop. De grijze zeehond heeft namelijk een spitsere snuit en plattere kop dan de gewone zeehond. Ook aan de neusgaten kun je het verschil tussen de twee soorten goed zien. Zo heeft de grijze zeehond grote ronde neusgaten, die verticale streepjes vormen als hij ze dichtknijpt. De neusgaten van de gewone zeehond hebben daarentegen een v-vorm.

De grijze zeehond is de grootste zeehondensoort in Nederland, en ook het grootste roofdier van ons land! Zo kunnen mannetjes maar liefst 2,5 tot 3 meter lang worden en kunnen ze 350 kilo wegen.

verschil zeehondensoorten

Gewone zeehond (l), grijze zeehond (r)

© Maureen | Dommelfoto

Dwergarend

Ton van Wieringen uit El Saler in Spanje: ‘Ten zuiden van Valencia ligt het ‘Albufera’. Met natte en droge rijstvelden, meren en natuur. Ik werd verrast door een woudaap man, purperkoeten, dodaarzen, geoorde futen en een dwergarend’. Deze roofvogel komt voor langs de middellandse zee. De dwergarend overwintert in Afrika, en soms ook in Spanje. Het is de kleinste arend van Europa en iets groter dan een buizerd. De roofvogel jaagt in een snelle duikvlucht op vogels, hagedissen en kleine zoogdieren.

Dwergarend

Dwergarend

© vinsky2002

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.