Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Extinction Rebellion kondigt nieuwe blokkade A12 aan op 27 mei

  •  
29-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
542 keer bekeken
  •  
Benedicte Ficq bij Extinction Rebellion blokkade

© Gert Elbertsen

Op zaterdag 27 mei blokkeren klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) voor de zevende keer de A12 bij Den Haag, kondigt de organisatie aan. XR blokkeerde de A12 zes keer eerder.

Arrestaties 

Tijdens de meest recente blokkade van 11 maart werden er waterkanonnen ingezet om de activisten van de A12 te verdrijven. Volgens XR deden ruim 3000 mensen mee aan deze blokkade. Zo'n 700 actievoerders werden gearresteerd. XR ging toen niet in gesprek met de gemeente Den Haag die de activisten vroeg ergens anders in de stad te demonstreren.

Bij een van de eerdere blokkades op 28 januari kregen drie klimaatactivisten onterecht een gebiedsverbod opgelegd voor de Utrechtsebaan (A12). Vijf andere aangehouden activisten van Extinction Rebellion hebben dit gebiedsverbod wél terecht opgelegd gekregen, oordeelt de rechtbank Den Haag, omdat zij eerder al opriepen tot andere blokkades van de snelweg die hebben plaatsgevonden.

In gesprek met de gemeente

De woordvoerder van burgemeester Van Zanen stelt dat de demonstratie zelf niet wordt verboden: "Den Haag faciliteert veel demonstraties, dat hoort bij onze rol als stad van vrede en recht". Maar een blokkade van de A12 "waarbij men uit is op wetsovertreding en massale aanhouding, kan niet worden getolereerd". De gemeente wil in gesprek gaan met XR om de demonstratie "te verplaatsen naar een veilige locatie waar men heel goed de mening kan uiten", aldus de woordvoerder.

Verzet tegen fossiele subsidies

Met de acties verzet XR zich tegen overheidssubsidies voor fossiele projecten. Volgens de klimaatbeweging loopt dat in sommige jaren op tot ongeveer 30 miljard euro.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.