Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Voor of tegen gentech?

19 mei 2017
  •  
leestijd 2 minuten
greenpeace_gentech_actie.jpg
Overal ter wereld wordt er al decennia geëxperimenteerd met het genetisch aanpassen van voedsel. Sommige mensen vinden dit genetisch gemodificeerd voedsel maar niets, andere zien juist mogelijkheden voor de toekomst. Vroege Vogels besteedt zondag ruim aandacht aan de kansen en bezwaren van gentech. Ook onderzoeken we hoe vaak we genetisch gemodificeerd voedsel in het supermarktschap aantreffen.

Natuurlijke eigenschappen

Via genetische manipulatie kunnen we meer voedsel produceren, wat beter smaakt en een hogere voedingswaarde heeft. Maar de manipulatie van voedsel heeft ook een keerzijde. Om de voedzame eigenschappen van een plant te stimuleren, gaan andere natuurlijke eigenschappen verloren. Hoogleraar plantenfysiologie Michel Haring van de Universiteit van Amsterdam geeft antwoord op de vraag of genetische manipulatie het allemaal waard is.

Modificatie of manipulatie

De termen gentech voedsel, genetisch gemanipuleerd voedsel en genetisch gemodificeerd voedsel worden door elkaar gebruikt. Ze betekenen kort gezegd hetzelfde; de techniek waarbij de genetische eigenschappen van een soort worden overgebracht naar de andere soort.

Gentech voedsel in de schappen

Greenpeace strijdt al jaren tegen de ontwikkeling van gentech. Volgens de milieuorganisatie zijn de gouden beloften van deze methode nooit bewezen en kleven er allerlei risico’s aan. Zo zou gentechnologie in de landbouw hebben gezorgd voor meer in plaats van minder gebruik van bestrijdingsmiddelen en rukken monoculturen op. Vorig jaar stuurden meer dan honderd Nobelprijswinnaars een open brief aan Greenpeace. Volgens hen verspreidt de milieuorganisatie onjuiste informatie over de vermeende gevaren van gentechgewassen. 
Verslaggever Merlijn Schneiders gaat met campagneleider Herman van Bekkem in de supermarkt op zoek naar gentech voedsel in de supermarkt.

Nieuwe methode: CRISPR-Cas

Er zijn ook uitgesproken voorstanders van gentech, zoals Jan Schaart, onderzoeker bij Wageningen Plant Research. Hij experimenteert met de nieuwste generatie genetische modificatie, CRISPR-Cas. Dat is een methode waarmee DNA gemodificeerd kan worden met ongekende precisie. Volgens hem is het een revolutionaire ontwikkeling.
Jan Schaart CRISPR-Cas

© CRISPR-Cas - onderzoeker Jan Schaart

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.