Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Nieuwe regenworm voor Nederland

9 jun 2019
  •  
leestijd 1 minuut
Engelse dwergworm

© Engelse dwergworm oftewel de Murchieona muldali. Fotograaf: Anne Krediet

In natuurgebied de Biesbosch is een nieuwe soort regenworm voor Nederland ontdekt. Dat is zojuist bekend gemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1. Het gaat om de Engelse dwergworm ( Murchieona muldali ). Het bodemdier is ontdekt door bioloog Anne Krediet. Hij schreef onlangs een boekje over alle soorten regenwormen van Nederland.
De Engelse dwergworm is 15-25 mm lang en is een vrij bleek gekleurde soort. Opvallend zijn de ‘zeer bleke’ eerste paar ringen en de geelwitte ring rond de 13e lichaamsring van het dier. De nieuw ontdekte worm voelt zich vooral thuis in zware vochtige kleigrond.
Regenwormen hebben een langwerpig lichaam dat bestaat uit ringen. De Engelse dwergworm heeft tussen de 80-100 ringen. Het aantal ringen neemt met het ouder worden van de worm toe.
In Nederland komen naar schatting zo’n 30 soorten regenwormen voor. Ze hebben namen als de kastanjeblauwkopworm, de achthoekige spartelworm en de zuignapgrauwworm.
Lees meer over de reportage in de Biesbosch

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's