Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Regenworm uit onbekendheid halen

16 mei 2019
  •  
leestijd 1 minuten
regenworm

© Allolobophora chlorotica. Foto: Anne Krediet

De regenworm is een zeer belangrijk dier en komt voor in vele soorten en maten. Toch is er zeer weinig over bekend en daar moet verandering in komen. Regenwormen zijn een ecologisch en economisch zeer belangrijke diergroep. Ze zorgen voor de afbraak van organisch materiaal, waardoor voedingsstoffen vrijkomen, en woelen met hun gegraaf de bodem om. Ze zijn dus ontzettend belangrijk voor de plantengroei en voor de stofkringlopen in het hele ecosysteem. Het is daarom verwonderlijk dat er zo weinig over deze diergroep bekend is.

Determinatieboekje

Er is niet sprake van een regenworm maar een breed scala aan soorten regenwormen. De meeste onbekend. Tijd om hier verandering in te brengen en de regenworm uit de onbekendheid trekken. De jonge ecoloog Anne Krediet heeft een boekje gemaakt om zowel de levende regenwormen in het veld als de op alcohol bewaarde exemplaren te identificeren. Veel soorten hadden nog geen Nederlandse naam dus die moest Anne bedenken en nu dragen de wormen namen als vierboekworm, de achthoekige spartelworm en de zuignapgrauwworm. 
Murchieona muldali oftewel de Engelse dwergworm. Fotograaf: Jesper Buursink

Nieuwe Nederlandse soort

Tijdens het maken van het determinatieboekje ontdekte Anne Krediet ook nog een nieuwe soort regenworm voor Nederland: de Engelse dwergworm. Een transparante grauwe regenworm die bijna al zijn tijd onder de grond doorbrengt. 
Titel boek: De Nederlandse Regenwormen
Auteur: Anne Krediet
Uitgeverij: Jeugdbondsuitgeverij 

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.